Το Φαινόμενο Ντόναλτ Τράμπ




Κώστα  Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου- Σχολιογράφου)


Αιφνιδίως   εμφανίστηκε  στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ το φ α ι ν ό μ ε ν ο Ντόναλτ Τράμπ και έφερε τα πάνω -κάτω.
Ιδιάζουσα, μοναδική, ανέλπιστη , πρωτόγνωρη εμφάνιση ενός απόλυτα επιτυχημένου επιχειρηματία ο οποίος - εθισμένος στον αγώνα της επαγγελματικής διάκρισης και επιτυχίας, θέλησε να δοκιμάσει (και να αποδείξει) πως έχει την ικανότητα, τα προσόντα, να κάνει το μεγάλο άλμα κατάκτησης του υψηλότατου στόχου, παλεύοντας σε έναν στίβο - πεδίο άγνωστο για τον ίδιο.
Μπήκε λοιπόν ως -ανεπιθύμητος- ταύρος εν υαλοπωλείο και τα "διέλυσε" όλα σύμφωνα με τις επιθυμίες του.
Τα  έβαλε με όλους: κατεστημένο πολιτικομιντιακό, ακόμη και με μερίδα του Ρεμπουπλικανικού Κόμματος που δεν επιθυμούσε την ηγεσία του, έφαγε και έριξε τόνους λάσπης, χτύπησε γροθιά στο μαχαίρι και δεν μάτωσε. Το τσάκισε. Κέρδισε παρά την τοπική, διεθνή εναντίωση, προπαγάνδα ή και......
κατακραυγή. Θρίαμβος ενός - ανεπιθύμητου - μη πολιτικού !!!.....
Πως τα κατάφερε; Που οφείλετε αυτή η πρωτόγνωρη , μοναδική , απρόσμενη επιτυχία;
Σας παραθέτω τους  λόγους οι οποίοι - κατά την εκτίμησή μου -συνετέλεσαν στο μεγάλο (του ) επίτευγμα:
1. Το ότι δεν ήταν πολιτικός. Ο κόσμος , διεθνώς,  έχει απογοητευτεί  από την συμπεριφορά και την ανικανότητα των πολιτικάντηδων.
2. Ήταν απόλυτα επιτυχημένος επιχειρηματίας με πολλά προσωπικά "ένσημα" εργασίας και προικισμένο μυαλό.
3.Δεν ήταν μέλος / μέρος του "Συστήματος" του "Κατεστημένου".
Γι' αυτό και τον θεώρησαν ως ξένο σώμα. Κακοήθη όγκο που θα κατέστρεφε τη χώρα. Ίσως και τον πλανήτη.
4. Ήταν  κάτι νέο, πολλά υποσχόμενο. Και -συνεπώς- πολυαναμενόμενο. Μια πραγματική , διαφορετική αλλαγή που έδινε προοπτικές .
5. Ως επιτυχημένος ενσάρκωσε το Αμερικάνικο όνειρο.

Ο μέσος, απλός Αμερικανός έβλεπε στο πρόσωπό του το μέχρι που μπορεί και ο ίδιος να φτάσει."Αφού εκείνος γιατί όχι και εγώ" . "Αφού εγώ, γιατί όχι και εσείς"!
6. Τα υψηλά ποσοστά αστέγων, ανέργων, όσων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας ή αμείβονται με λίγα χρήματα, αποζητούσαν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (για κάποιους και επιβίωσης).
Απόδειξη ότι οι "χαμηλότερες" μορφωτικά και οικονομικά τάξεις, τον προτίμησαν. Οι θέσεις  εργασίας  και οι μειώσεις συντελεστών φορολογίας δελέασαν τους ψηφοφόρους.
Τρανό παράδειγμα η επικράτηση του στους ανθρακωρύχους της Πενσυλβάνιας.
7. Πολλοί, διεθνώς, και ειδικότερα εμείς οι Έλληνες (επηρεασμένοι από ιδεοληψίες, "αριστερές ματιές", εγγενή φθόνο) αδυνατούμε να συλλάβουμε την συμπεριφορά των μη εχόντων ή και δυστυχούντων Αμερικανών που τον ψήφισαν.
Η εξήγηση είναι απλή (κατ' εμέ): ο μέσος Αμερικανός διαφέρει στην πλειονότητά του από π.χ τον μέσο συνέλληνα.
Δεν έχει ιδεοληψίες , δεν είναι κομπλεξικός, δεν φθονεί , δεν διαθέτει ταξικό /οικονομικό μίσος.
Αυτό του επιτρέπει να παραδέχεται, να θαυμάζει και να θέλει να μοιάσει στον επιτυχημένο και σκέπτεται ως εξής: Αφού αυτός πέτυχε, στη δουλειά του, γιατί να μην πετύχει και ως Πρόεδρος , κάτι που θα κάνει καλύτερη και τη δική μου ζωή". (Σ.Σ Κάπως  δύσκολο εμείς εδώ να το αντιληφθούμε εθισμένοι να επιλέγουμε /εκλέγουμε "όνομα" "γόνο", ΤΑΜΠΕΛΟΒΑΦΕΙΣ ή Καταληψίες ή ...."Αγωνιστές" της φραπεδιάς και της ψευτομαγκιάς).
8. Η  ανησυχία  των  Δυτικών για το τσουνάμι της (λαθρο) μετανάστευσης , την ένταση της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών.
9. Το ξεθώριασμα της Παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης (Σ.Σ Περί αυτού στο τρίτο κείμενο της τριλογίας περί των Αμερικάνικων εκλογών).
10. Οι Αμερικανοί κουράστηκαν να κάνουν το διεθνή χωροφύλακα και πιστεύουν ότι πρέπει να αυτοπεριοριστούν κυρίως εντός των συνόρων τους και να ενδιαφερθούν (αποκλειστικά;) για τα του οίκου τους.
Ο Τράμπ υπόσχεται ότι θα το επιτύχει.





ΥΓ Σας έδωσα τον "δεκάλογο μου"  που θεωρώ ότι εξηγεί την επιτυχία του Ντ. Τράμπ.
      Το τι θα κάνει στην πράξη, το αναμένουμε (προσωπικά , χωρίς προκαταλήψεις. Άλλωστε "Αρχή  Άνδρα  δείκνυσι").
      Την "Αμερικάνικη εκλογική τριλογία" θα συμπληρώσω σε επόμενο άρθρο.