Τίτλοι τέλους με ένταση στην Εξεταστική για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Τις οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να μη δεχθεί άλλους μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Αφορμή στάθηκε η έκκληση βουλευτών, όπως ο κ. Γ. Μαυρωτάς, να προσέλθει στην επιτροπή τόσο ο κ. Χάρης Οικονομόπουλος –πρώην εκδότης της «Ελευθεροτυπίας»....
– όσο κυρίως ο κ. Αρης Δαβαράκης, λόγω της δημόσιας ομολογίας του ότι, πριν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία και μέχρι το δημοψήφισμα του 2015, πληρωνόταν από τον κ. Ν. Παππά προκειμένου να συντηρεί ιστοσελίδα με θέσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον δε η Ν.Δ. κατήγγειλε με στοιχεία ότι από το 2001 έως το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ απέκρυβε στις φορολογικές του δηλώσεις το κτίριο της Κουμουνδούρου, προβαίνοντας έτσι σε τεράστια φοροδιαφυγή, ενώ οι κ. Μ. Βορίδης και Ν. Μηταράκης αξίωσαν περαιτέρω να διερευνηθεί και ένα δάνειο ύψους 410 εκατ. ευρώ που είχε λάβει η ΕΑΡ και «κουρεύτηκε» κατά περίπου 50%, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται ότι είναι συνέχεια του συγκεκριμένου κόμματος, εξ ου και δεν έχει εμφανίσει ποτέ την ιδιοκτησιακή μεταβίβαση του κτιρίου της Κουμουνδούρου από την ΕΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκης θέλησε όλα αυτά να τα θέσει σε μια γενική ψηφοφορία, στην οποία οι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 10 που μειοψήφησαν) προτίμησαν να κλείσουν τις εργασίες της επιτροπής. Το εντυπωσιακό ωστόσο ήταν πως με την απόφαση αυτή διεφώνησε ακόμη και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημ. Καμμένος.

Κατόπιν τούτων, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο πόρισμα της επιτροπής. Ο κ. Λοβέρδος λαμβάνοντας τον λόγο πρότεινε να συνταχθεί ενιαίο πόρισμα από όλα τα κόμματα, καθώς, όπως είπε, θα εκφυλιστεί για ακόμη μία φορά η όλη διαδικασία αν κάθε κόμμα δώσει π.χ. τα δικά του στοιχεία (για το ύψος των δανείων που χρωστούν τα κόμματα και τα ΜΜΕ, πόσα δάνεια δεν εξυπηρετούνται κ.λπ.). Την πρόταση αυτή υιοθέτησε και η Ν.Δ., εισηγούμενη επιπλέον κάθε κόμμα να σχολιάσει κατά το δοκούν π.χ. με μια εκτενή ανακοίνωση το ενιαίο πόρισμα. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να εκδώσει ένα πόρισμα το οποίο θα είναι αδύνατον να συνυπογράψει η αντιπολίτευση κι έτσι για ακόμη μία φορά το πιθανότερο είναι μια κοινοβουλευτική επιτροπή, που λειτούργησε επί 8 μήνες, να εκδώσει 5-6 διαφορετικά πορίσματα έχοντας εξετάσει τους ίδιους ακριβώς μάρτυρες...

Πηγή: Kathimerini.gr