Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

αϊ κιχ...ου Ράμα

Ελλην Φοροκογούμενος

Αν νομίζετε ότι η λέξη ΚΙΧ σημαίνει τσιμουδιά, ησυχία και τίποτε άλλο πλανάσθε πλάνην οικτρά.

Το κιχ  όντως το λέμε όταν θέλουμε να επιβάλουμε σιωπή σε θορυβώδη ομήγυρη (σχολική τάξη, στρατιωτικός θάλαμος , γεωγραφική περιοχή πχ. Βαλκάνια κλπ ), ή σε κάποιον  φλύαρο και αυθάδη συνομιλητή.

Αλλά λέμε και την έκφραση  " τους βρήκε το κακό και δεν πρόλαβαν να κάνουν κιχ " ή " τούμπαρε ο Κούλης*  και τα τίναξε ακαριαία δεν πρόλαβε να κάνει κιχ . Εδώ το ΚΙΧ αποκτά σπουδαία σημασία , την οποία και αγνοώ , αλλά δείχνει οτι το ΚΙΧ είναι κάτι πραγματικά σπουδαίο , αφού είναι η......
τελευταία φράση του Κούλη (κατά το παράδειγμα Εεεε!) και κατά συνέπεια θα είναι κάτι καθοριστικό.

Κάνοντας την ερευνά μου ανακάλυψα ότι όσο αφορά το ΚΙΧ τα πράματα δεν είναι καθόλου απλά  , πρόκειται για κλασσικότατη έκφραση που η χρήση της χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Οι γνώμες διίστανται οι μεν λένε ότι το ΚΙΧ  οφείλει την ετυμολογία του στην συμπροφορά των άφωνων (άηχων) «κ» και «χ» . Οι δε άλλοι λέμε ότι το κιχ  είναι αλβανική λέξη και σημαίνει γ@μ&σου. Οπότε «αϊ κιχου» = άντε γ@μ&σου  Ράμα που λέμε εις την καθομιλουμένη.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.