«Τρελούς» μισθούς απολαμβάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΕ - Πόσα παίρνει ο Στουρνάρας

Χάνεις τα μηδενικά στο μέτρημα... κοιτάζοντας τον σχετικό πίνακα με τους μισθούς των κεντρικών τραπεζιτών, συμπεριλαμβανομένου και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, που αποκάλυψε ρεπορτάζ του Bloomberg. Πολλές φορές τα νούμερα που παρατίθενται είναι κατά προσέγγιση, όπως διευκρινίζεται και στην περίπτωση του Ελληνα διοικητή. Φανταστείτε δηλαδή πόσο είναι το ακριβές... μεροκάματο των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ... 
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Mario Draghi μπορεί να είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά φαίνεται πως δεν απολαμβάνει και τις μεγαλύτερες απολαβές.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες του Βελγίου, της Ιταλίας και της Γερμανίας βγάζουν περισσότερα χρήματα από τον ετήσιο μισθό των 386.000 του Mario Draghi, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο πρώτος στη λίστα είναι και ο κεντρικός τραπεζίτης των Βρυξελλών, δηλαδή του Βελγίου, Jan Smets, με 480.000 ευρώ, περίπου τα εξαπλάσια από τον τελευταίο στη λίστα Vasiliauskas της Λιθουανίας.

Δεν υπάρχει και πολλή στατιστική λογική στους μισθούς των επικεφαλής των τραπεζών αυτών. Η οικονομία του Βελγίου είναι μετά βίας το 1/8 της Γερμανικής, αλλά ο Smets έχει μισθό 10% παραπάνω από τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann. H Κύπρος, μία από τις μικρότερες οικονομίες της περιοχής πληρώνει τον κεντρικό της τραπεζίτη περισσότερο από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία, της Ισπανίας.
Το Λουξεμβούργο, ένα από τα πιο πλούσια κράτη της ευρωζώνης με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται σχετικά χαμηλά στη λίστα. Ο Gaston Reinesch έλαβε 181.000 ευρώ το 2015.
Ο επικεφαλής της ΒοΕ, Mark Carney έχει ετήσιες απολαβές 480.000 λίρες (599.000 δολάρια) και του παρέχεται και στέγαση, η Janet Yellen της Fed είχε απολαβές μόλις 199.700 δολάρια πέρυσι, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης της Swiss National Bank, Thomas Jordan απολαμβάνει 867.000 δολάρια ετησίως.
Όπως και να έχει, αυτοί οι μισθοί φαντάζουν πενιχροί σε σχέση με τους επικεφαλής των ιδιωτικών τραπεζών. Ο CEO της Deutsche Bank, John Cryan, ο οποίος δε δέχθηκε να λάβει το μπόνους του το 2015, είχε απολαβές 1,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο ομόλογός του στη BNP Parbias, Jean-Laurent Bonnafe βρισκόταν στα... 3,5 εκατ. ευρώ.