Ο «ιός Ντόναλντ Τραμπ» απειλεί τώρα την Ιταλία και τη Γαλλία

To σοκ μετά την εκλογή του Τραμπ, που ακολούθησε εκείνο του Brexit, ήταν μόνο η αρχή. Η Ιταλία και μετά η Γαλλία απειλούν να στείλουν την Ευρωζώνη σε νέες περιπέτειες, με το ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση τον επόμενο μήνα να κινδυνεύει να πυροδοτήσει μια πρωτοφανή πολιτική κρίση που θα απειλήσει το σύνολο του τραπεζικού κλάδου της Ευρωζώνης και θα στείλει τις αγορές σε αχαρτογράφητα νερά.

Η εκτόξευση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων στα υψηλά ενός έτους, εν μέσω ενός ισχυρού sell-off στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικών τίτλων....
, αντικατοπτρίζει ήδη αυτόν τον τεράστιο κίνδυνο. Ο φόβος ότι οι ψηφοφόροι θα απορρίψουν την επικρατούσα τάση στην πολιτική, δεν περιορίζεται στην Ιταλία, με τα γαλλικά ομόλογα να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της εβδομάδας που πέρασε, λόγω του ενδεχομένου ενίσχυσης της Marine Le Pen στις γαλλικές εκλογές την επόμενη χρονιά, μετά τον θρίαμβο του Trump στις ΗΠΑ.


Η Γαλλία είναι η "πιο κρίσιμη χώρα"

"Η Γαλλία απειλείται έντονα από το σημερινό περιβάλλον, με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στον Τύπο σχετικά με τον κίνδυνο να δούμε τη Le Pen να κερδίζει στις προεδρικές εκλογές την προσεχή άνοιξη να είναι πλέον πολύ έντονες", όπως σημειώνει ο αναλυτής της Mizuho Bank, Antoine Bouvet. Όπως τονίζει, η εκλογή Trump έχει επιδεινώσει την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια και το QE.

H Berenberg από την πλευρά της χαρακτηρίζει τη Γαλλία ως "την πιο κρίσιμη χώρα". Όπως σημειώνει, το Brexit ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την τάση της ανάπτυξης στη Βρετανία, χωρίς καμία σημαντική επίπτωση στην πολύ ευρύτερη οικονομία της Ε.Ε. Επίσης, αν και ο Matteo Renzi μπορεί κάλλιστα να χάσει το συνταγματικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, ο ιταλικός κίνδυνος θα μπορούσε πιθανότατα να είναι συγκρατημένος. Όμως, όπως η Γερμανία, η Γαλλία είναι υψίστης σημασίας. "Θα μπορούσε η Marine Le Pen, αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις 7 Μαΐου του 2017, να προσπαθήσει να βγάλει τη Γαλλία από την Ε.Ε. ή το ευρώ μετά;", αναρωτιέται η Berenberg. "Αν ναι, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της Ευρώπης όπως την ξέρουμε", όπως τονίζει, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η ίδια δεν εκτιμά ότι η Le Pen θα νικήσει στις εκλογές.

"Μαύρη Παρασκευή" για τα ιταλικά ομόλογα

Η νίκη του Ρεπουμπλικανού Donald Trump υπογράμμισε την αύξηση του συναισθήματος που είναι κόντρα στο κατεστημένο, με τους επενδυτές να φοβούνται ότι το δημοψήφισμα στην Ιταλία θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά στην εξουσία το λαϊκιστικό κίνημα των "5 Αστέρων" του Beppe Grillo, το οποίο ήδη πριν τις εκλογές των ΗΠΑ ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την Commerzbank, τα ιταλικά ομόλογα έζησαν την περασμένη εβδομάδα τη "Μαύρη Παρασκευή" τους, και η τάση αυτή θα συνεχιστεί όσο η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος επιμένουν.

Ακόμη και πριν από τις αμερικανικές εκλογές, το λαϊκιστικό συναίσθημα στις ανεπτυγμένες οικονομίες ήταν ήδη έντονο. Το Brexit ήταν μια εμφανής εκδήλωση της "πολιτική της οργής", όπως το χαρακτηρίζει η Barclays, με τις κυβερνήσεις να βρίσκονται πλέον υπό τεράστια πίεση για να εξευμενίσουν τους όλο και πιο δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Η Barclays σημειώνει ότι "το πολιτικό κέντρο καταρρέει στις προηγμένες οικονομίες, με το συνδυασμένο μερίδιο των ψήφων για τα παραδοσιακά κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα να πέφτουν κατά μέσο όρο 12 ποσοστιαίες μονάδες από το 1990. Τα λαϊκιστικά και τα εθνικιστικά κόμματα έχουν αυξήσει το μερίδιό τους σημαντικά σε πολλές χώρες στην ευάλωτη Ευρωζώνη, κυρίως στην Ιταλία, τη Γαλλία, ακόμη και στη Γερμανία".

Σύμφωνα με την Ecstrat, εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου, "η επιτυχία του Trump και το Brexit έχουν μαζικά επιταχύνει την πιθανή διάλυση της Ε.Ε. ίσως και για το επόμενο έτος, καθώς τα λαϊκιστικά κόμματα αποκτούν σημαντικό έδαφος".

Ο κίνδυνος για νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία και "τυφώνα" στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Στις 4 Δεκεμβρίου, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι ο Matteo Renzi θα χάσει στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο στο παρελθόν το είχε συνδέσει με την παραίτησή του, σε περίπτωση που κυριαρχήσει το "Όχι". Αυτός που θα επωφεληθεί από αυτή την αποτυχία είναι το κίνημα των "5 Αστέρων", το οποίο και έχει δηλώσει ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Επιπλέον, είχε υπογραμμίσει ότι, αν χάσει ο Renzi, πρέπει να "κρατήσει την υπόσχεσή του" και να παραιτηθεί και να διεξαχθούν εκλογές στις αρχές του 2017, έναν χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Αν η Ιταλία βυθιστεί σε μια νέα πολιτική κρίση, ο ήδη προβληματικός τραπεζικός κλάδος της χώρας θα βρεθεί υπό περαιτέρω πίεση, δημιουργώντας παράπλευρες συνέπειες σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Η ευαισθησία των επενδυτών στο όλο και πιο ασταθές πολιτικό περιβάλλον της Ιταλίας είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Στη σφαίρα του πολιτικού κινδύνου, αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο έχει γίνει γρήγορα πραγματικότητα. Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο σπάνια σχολιάζει την εσωτερική πολιτική, τονίζει ότι "η πολιτική διχόνοια" είναι τώρα ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

"Η νίκη Trump έχει δείξει ότι ο λαϊκισμός συνεχίζεται το 2016 και δείχνει πως η πιθανότητα να απορριφθεί το ιταλικό δημοψήφισμα είναι ισχυρότερη από ό,τι υποθέτουμε", όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Franklin Templeton, David Zahn. Όπως μάλιστα πρόσθεσε, η Franklin έχει ήδη μειώσει σημαντικά την έκθεσή της στα ιταλικά ομόλογα.

Η άνοδος του λαϊκισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία και τονίζεται από τη νίκη του Trump, όχι μόνο βάζει στο μικροσκόπιο την Ιταλία, αλλά και τις εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία το επόμενο έτος, όπως τονίζει ο Zahn.

ΠΗΓΗ: Capital.gr