Τέλος η διαπραγμάτευση – Χωρίς συμφωνία έφυγαν από την Αθήνα οι δανειστές

Οι διαπραγματεύσεις έληξαν. Ξημερώματα στις 05:30 η διαπραγμάτευση τέλειωσε αλλά λευκός καπνός δεν βγήκε. 
Τα ανοιχτά θέματα είναι κυρίως τα Εργασιακά και το Δημοσιονομικό. Μάλιστα σε ό,τι αφορά στα εργασιακά όλα δείχνουν ότι η λύση θα αναζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο καθώς δεν υπήρξε σύγκληση....

Στα δημοσιονομικά ενώ υπήρξε μια κάποια σύγκληση και το κενό μειώθηκε κοντά στα 600 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται ότι υπάρχει τρόπος να καλυφθεί η διαφορά, με τους δανειστές για ακόμη μια φορά να κοιτάζουν προς τις αμυντικές δαπάνες κυρίως.
Ανοιχτό και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ωστόσο το μεγαλύτερο αγκάθι σε αυτό το επίπεδο παραμένει το θέμα του κουρέματος του ΦΜΥ και του ΦΠΑ.
Παραμένουν και ζητήματα στην Eνέργεια αλλά και στη διαδικασία κοινής συνείσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, που συμμετείχε στην διαπραγμάτευση, “δεν θα υπάρξουν άλλες συζητήσεις στην Αθήνα αλλά μια τηλεδιάσκεψη πριν το Euroworking Group της 28ης Νοεμβρίου». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ο στόχος για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει αλλά πρέπει μετά να διαπιστωθεί η εφαρμογή των όσων θα έχουν συμφωνηθεί, ενδεχομένως έως τον Ιανουάριο”.
Στο κείμενο που συντάχθηκε από τους θεσμούς, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020 "γιατί οι απεσταλμένοι των θεσμών στην Αθήνα δεν είχαν εξουσιοδότηση» να συζητήσουν οποιαδήποτε τροποποίηση των συμφωνημένων στόχων. Επισήμανε, πάντως, ότι ο στόχος για 3,5% για το 2018 παραμένει αμετάβλητος επειδή «είναι γραμμένο στην πέτρα και δεν αλλάζει".