Η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς

Ο Αλβανός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η μετέπειτα ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα είχε, σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, κυρίως αλβανικό πληθυσμό, κάτι ωστόσο που «δεν την καθιστά απολύτως αλβανική πόλη», σε παραλληλισμό με τη Χειμάρρα, «που αν και βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο", αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία».
Ειδικότερα, ο Εντι Ράμα δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670 γράφοντας ....
πως «η Ακρόπολη στέκεται ακόμα χάρη στον Αλβανό Αρχιεπίσκοπο της Αθήνας, Γεώργιο Δούσμανη, ο οποίος ζήτησε από τους Βενετσιάνους να μη βομβαρδίσουν την Αθήνα».
Το μήνυμα του Εντι Ράμα, το οποίο αναπαρήχθη από ομογενειακές ιστοσελίδες, είναι το ακόλουθο:
«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού Αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δούσμανη (Gjergj Dushmani), o οποίος το 1686 διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μη βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.
Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν, σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνη, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, παρόλο που η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και την ελληνική γλώσσα ως "κοινή διάλεκτο" της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, αυτό δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία. Μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μη μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως αλβανικός».
Σημειώνεται ότι η ανάρτηση Ράμα έγινε λίγα 24ωρα μετά τα ειδοποιητήρια των αλβανικών αρχών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, με παραλήπτες 19 οικογένειες ομογενών στη Χειμάρρα να εκκενώσουν τις κατοικίες τους εντός πέντε ημερών, προκειμένου να κατεδαφιστούν.
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ζήτησε την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης, η οποία εντάσσεται στην ανάπλαση της Χειμάρρας και τονίζει ότι προκειμένου αυτά τα σχέδια να προχωρήσουν, θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών.