Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Ρένα Δούρου: “Προυπολογισμός έργων και αλληλεγγύης”. 1,5 δις ευρω για τις ανάγκες των πολιτών !

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, κατά την 36η ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το οικονομικό έτος 2017, ύστερα από εισηγήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρήστου Καραμάνου και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, Καλλιόπης Σταυροπούλου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για πρώτη φορά έχουμε Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων που απηχεί συγκεκριμένο....
στρατηγικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κοινωνικών και των αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής». Ο ίδιος σημείωσε ότι στον Προϋπολογισμό έχουν ενταχθεί 1.005 έργα, κόστους 1.5 δις, εκ των οποίων τα 786 είναι νέα έργα που ενέταξε στο Πρόγραμμα η Διοίκηση της Περιφέρειας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον αντιπλημμυρικό
σχεδιασμό.

Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, επισημαίνοντας τον «σχεδιασμό του μέσα από διαβούλευση,συνεργασία με τον Α' βαθμό ΤΑ, φορείς και συλλογικότητες, που διασφαλίζει τον στρατηγικό σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα στην υλοποίησή του».

Στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του προϋπολογισμού εκτελεστέων έργων του έτους 2017, «με έργα υποδομής που επιλύουν χρόνια προβλήματα και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών», εστίασε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στην ομιλία της κατά την συζήτηση για την έγκριση του, στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε ότι δεν είναι ουδέτερος, σημειώνοντας ότι «έχει το σαφές πρόσημο της αποτελεσματικότητας και των ανατροπών, που αυτή επιβάλλει».

Επέμεινε στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που εμπεριέχει, «χωρίς να αδικηθεί κανένας δήμος».

Αντέκρουσε με επιχειρήματα τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα ζητήματα του Φαληρικού όρμου, της ΔΕΗ και των ταμιακών αποθεμάτων, ενώ απευθυνόμενη με αυστηρό τόνο στους περιφερειακούς συμβούλους, τους παρότρυνε να αυξήσουν την απορροφητικότητα. «Οφείλουμε όλοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι της Δύναμης Ζωής, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για να αυξήσουμε την απορροφητικότητα», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Η ιδιαίτερη πρόκληση, για όλους μας, είναι η αντιμετώπιση με σοβαρότητα της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του προϋπολογισμού. Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί, ούτε και δικαιολογίες και τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και του προβληματικού θεσμικού πλαισίου, που πρέπει πάσει θυσία να αλλάξει, δεν μπορούν να λειτουργούν ως προσχήματα απραξίας και αναποτελεσματικότητας».

Για την αναγκαιότητα υπέρβασης αυτής της κατάστασης λίγο νωρίτερα, η περιφερειάρχης ζήτησε από όλα τα μέλη της διοίκησης και της αντιπολίτευσης, να καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων και υπέρβασης των αδιεξόδων για την Αττική.

Αναφερόμενη στον προϋπολογισμό είπε ότι εντάσσονται 1.005 έργα, με κοινωνική χρησιμότητα και τεχνική ωριμότητα, προϋπολογισμού 1.5 δισ. Από αυτά, τα 786 είναι νέα έργα, δηλαδή το 78% είναι νέα έργα που βάζει η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας. Εξήρε το αποτέλεσμα της συνεργασίας που είχε η περιφέρεια με τους δήμους όταν τους ζητήθηκε «να καταθέσουν σοβαρές προτάσεις προς ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων.

Ένα πρόγραμμα, που αφορά κατά πρώτο λόγο τα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών ύψους 301 εκατομμυρίων ευρώ και έργα οδοποιίας που αφορούν άμεσα στη βελτίωση του οδικού δικτύου και την οδική ασφάλεια».

Πρόκειται, διευκρίνισε, για έργα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες.

Σε ότι αφορά «το εμβληματικό, υπερτοπικής σημασίας, έργο της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου» και τις ψευδείς κατηγορίες που δημοσιεύονται, η Ρένα Δούρου τις αντέκρουσε, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα δημόσιο έργο, κόστους 150 εκατομμυρίων ευρώ, στην βάση των μελετών του ΥΠΟΜΕΔΙ, που καταρχήν θωρακίζει αντιπλημμυρικά μια περιοχή όπου ζουν 160.000 συμπολίτες μας. «Είναι υπέρ των συμπολιτών μας. Και των όμορων δήμων, γιατί συνδέει την πόλη με τη θάλασσα, βάζοντας τέλος στον 40ετή αποκλεισμό, των συμπολιτών μας από την θάλασσα.

Για το ζήτημα της ΔΕΗ ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονταν κάποιοι, η περιφέρεια, με συνέπεια, επιδοτεί με 100 ευρώ τους λογαριασμούς 20.000 νοικοκυριών, που έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, συσσωρευμένες οφειλές, έχουν κάνει ρύθμιση και τηρούν τη ρύθμιση.

Επίσης, στον τομέα του αθλητισμού τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν «αβαντάρει» μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως τις καταλογίζουν αλλά προγραμματίζει 128 αθλητικά έργα, ύψους 161 εκατομμυρίων, όλα κοινωνικά αναγκαία και τεχνικά ώριμα που αφορούν όλους τους συμπολίτες μας».

Τέλος για τα αποθεματικά δήλωσε ότι «οι συνετές επιλογές μας δικαίωσαν φέρνοντας θετικά αποτελέσματα.

Προηγουμένως την διαδικασία είχε ανοίξει με την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρήστου Καραμάνου και την συμπληρωματική της Πέπης Σταυροπούλου, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.