Spiegel: Η Ελλάδα αφαιρεί από τους βαρόνους τα μέσα ενημέρωσης

Στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spigel και στον πόλεμο μεταξύ των καναλαρχών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τήρησε την δέσμευσή του να προχωρήσει σε δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες, αναφέρει το περιοδικό, όμως τώρα δέχεται επικρίσεις για αυτό....


«Από τη σκοπιά του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το τέλειο σχέδιο: Οι πλουσιότεροι και ισχυρότεροι επιχειρηματίες της Ελλάδας μπήκαν σε έναν εξαντλητικό πόλεμο για μόλις 4 τηλεοπτικές άδειες.»

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι το ποσό της δημοπρασίας που ανήλθε στα €246 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση τμημάτων του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους. Θα προσληφθούν νοσηλευτές στα νοσοκομεία και θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις για παιδιά στα νηπιαγωγεία, αναφέρει το περιοδικό.

«Επιπλέον ο Τσίπρας, με τη δημοπρασία των αδειών τηλεόρασης εισάγει για πρώτη φορά τη διαφάνεια στην εμπορική τηλεόραση. Έτσι αναλαμβάνει δράση κατά της διαπλοκής. Η λέξη αναφέρεται στο δίκτυο των αδιαφανών σχέσεων μεταξύ των πολιτικών και των επιχειρηματιών», εξηγεί το γερμανικό περιοδικό.

Ενώ όμως ο Τσίπρας είχε αρχικά λάβει επαίνους για τα απροσδόκητα υψηλά έσοδα από τις άδειες, βρίσκεται πλέον υπό αυξανόμενη πίεση. Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο αριθμός των αδειών από οκτώ μειώθηκαν σε τέσσερις σε μια προσπάθεια να ξεφορτωθεί τα αντικυβερνητικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το Spiegel αναφέρεται ειδικά στον Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση «εκβιαστή» και την πληρωμή των χρημάτων για την απόκτηση άδειας ως «λύτρα». Από την πλευρά της η αντιπολίτευση θεωρεί ότι έχει δικαιωθεί ως προς την κριτική της για τον Καλογρίτσα, έναν από τους νικητές της δημοπρασίας, ο οποίος απέσυρε την προσφορά του γιατί δεν είχε τα χρήματα για να καταβάλει την πρώτη δόση της άδειας.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αρμόδιος για τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής και έμπιστος του Τσίπρα, αναφέρεται στους ισχυρισμούς ως ανοησίες. «Μας κατηγόρησαν ότι κάναμε τη δημοπρασία μόνο για να κλείσουμε τον ΣΚΑΪ», δήλωσε στο Spiegel. «Αλλά ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, ο κ. Αλαφούζος ήταν ο πρώτος που πήρε άδεια. Το status quo που υπήρχε ήταν ευχάριστο για όλους», δήλωσε ο κ. Παππάς.

Οι περισσότεροι παρατηρητές πιστεύουν ότι το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο πρέπει να καθαρίσει. Τα κανάλια έχουν συσσωρεύσει χρέη εκατομμυρίων ευρώ. Σε καμία χώρα στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη του πληθυσμού στην μετάδοση των πληροφοριών από την τηλεόραση δεν είναι πιο χαμηλά από ό, τι στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, EBU.

Το περιοδικό αναφέρει πως οι καναλάρχες επωφελήθηκαν από συμβόλαια με το δημόσιο σε στενή συνεργασία με τις κυβερνήσεις. Με τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης οι πλούσιοι επιχειρηματίες δεν ικανοποιούσαν μόνο την ματαιοδοξία τους. Οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούσαν να αποκτήσουν πολιτική επιρροή, σε μια χώρα που το 90% των κατοίκων ενημερώνεται από την τηλεόραση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Επικρατείας δεν ανησυχεί για τις δεκάδες αγωγές και προσφυγές των ιδιοκτητών σταθμών στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας. Το δικαστήριο απέρριψε αρκετές αιτήσεις για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, ενώ αναμένεται σύντομα η οριστική απόφαση του ΣτΕ. Ο Ν. Παππάς, επίσης, δεν φοβάται και για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το πακέτο βοήθειας προβλέπει τον πλειστηριασμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. «Κανείς στην Ε.Ε. δεν θέτει θέμα γι’ αυτό».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται και στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει την απόσυρση του νόμου Παππά εφόσον νικήσει σε πιθανή εκλογική αναμέτρηση.