«Πόρτα» Ντάισελμπλουμ για το χρέος: Δεν θα ανοίγω κάθε μήνα το θέμα, κι ας το θέλουν κάποιοι στο Eurogroup

Σαφέστατο μήνυμα, ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους δεν μπορεί να επανέρχεται διαρκώς στην ατζέντα του Eurogroup, έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δεν περιορίστηκε να το τονίσει αυτό μόνο προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, αλλά το τόνισε, ακόμη πιο ξεκάθαρα, και έπειτα από την ολοκλήρωσή της...

«Δεν πρόκειται να ανοίγω ξανά, κάθε μήνα, τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup. Το λέως και στους συναδέλφους μου....
Ας το θέλουν κάποιοι από αυτούς, δεν θα γίνει», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, είχε παραπέμψει ξανά στη συμφωνία του Μαΐου, όταν το Eurogroup καθόρισε τρεις κατηγορίες μέτρων σχετικά με το ελληνικό χρέος. «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι στα χέρια του Κλάους Ρέγκλινγκ, θα συζητηθούν στο EuroWorking Group και θα ενημερωθούμε τις επόμενες εβδομάδες ή μήνα», υπενθύμισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Τα πιθανά μέτρα για ελάφρυνση που θα μπορούσαν να ληφθούν θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος, που πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως», τόνισε. «Πάντα λέμε ότι η ελάφρυνση θα γίνει μόνο με πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και αν και όποτε χρειαστεί αυτή», επισήμανε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση που το Ταμείο καθυστερήσει, και λάβει την απόφαση για το αν θα μετάσχει το 2017, ο Ντάισελμπλουμ έκανε σαφές ότι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό. Το ΔΝΤ, υπό την απόφαση του Μαΐου, είχε πει ότι θα πάει το ζήτημα στο συμβούλιό του πριν από το τέλος του χρόνου και αυτό επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον. Πάνω σε αυτό πρέπει να δουλέψουμε. Δεν βοηθάει να μιλάμε για απόφαση σε μεταγενέστερη περίοδο», απάντησε ο επικεφαλής του Eurogroup.

iefimerida.gr