Τί συμβαίνει με τα αυτοκίνητα Diesel μετά το πολύκροτο σκάνδαλο της VW;

Το σκάνδαλο Dieselgate του γερμανικού ομίλου Volkswagen έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις καθώς πέρσι τέτοια εποχή είχε ξεσπάσει αμέσως μετά την έκθεση της Φρανκφούρτης. Αφορούσε περισσότερο σε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ τα οποία έφεραν πετρελαιοκινητήρες τεχνολογίας προγενέστερης της Euro 6 και χρησιμοποιούσαν ένα ειδικό λογισμικό ώστε το αυτοκίνητο να ρίχνει αυτόματα τις εκπομπές καυσαερίων.

Τι γίνεται όμως ένα χρόνο μετά; Πόσο επικίνδυνοι είναι οι νέοι πετρελαιοκινητήρες για τη δημόσια υγεία; Τα αποτελέσματα έρευνας του Transport & Environment (T&E)....
, οργανισμού-ομπρέλα των ευρωπαϊκών μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκαλούν έκπληξη. Δείχνουν ότι οι Euro 6 diesel της Volkswagen είναι οι πιο καθαροί στην αυτοκινητοβιομηχανία αυτή τη στιγμή!

Η T&E ανέλυσε τα δεδομένα από τις δοκιμές εκπομπών ρύπων περίπου 230 αυτοκινήτων με πετρελαιοκινητήρα.

Οι τιμές εκπομπών ρύπων προέρχονται από τις κυβερνήσεις Μ. Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας αλλά και μεγάλη δημόσια βάση δεδομένων. Οι δοκιμές έγιναν στο δρόμο υπό ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης και όχι σε κάποιον εργαστηριακό πάγκο.

Τι έδειξαν τα τεστ; Ότι όλοι οι diesel ξεπερνούν τα επιτρεπτά επίπεδα οξειδίου του αζώτου (NOx), οι υψηλές εκπομπές του οποίου ευθύνονται για σοβαρές ασθένειες, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και εμφύσημα (πάθηση των πνευμόνων). Ο περιορισμός του NOx επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας επιλεκτικής κατάλυσης (SCR), η οποία εφαρμόζεται στους σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες, όμως φαίνεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει πράξει αρκετά έως σήμερα.

Τις υψηλότερες εκπομπές NOx εμφάνισαν οι diesel των Fiat και Suzuki, 15 φορές πάνω από τα νόμιμα επίπεδα! Ακολουθούν τα Renault-Nissan (14 φορές) και τα Opel (10 φορές).

Οι λιγότεροι «βρώμικοι» diesel είναι αυτοί της Volkswagen με 2 φορές πάνω από τα στάνταρ της νόρμας Euro 6. «Ένα χρόνο μετά τη διαπίστωση από τις αρχές των ΗΠΑ ότι η Volkswagen "έκλεβε", όλες οι μάρκες εξακολουθούν να πουλάνε ρυπογόνα πετρελαιοκίνητα οχήματα, με την ανοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους πολίτες τους και να σταματήσει αυτή τη συγκάλυψη. Μόνο η ανάκληση όλων των ρυπογόνων diesel αυτοκινήτων θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα και θα επαναφέρει την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», δήλωσε ο Greg Archer, διευθυντής του τομέα Καθαρών Οχημάτων στην T&E.

 Οι υπολογισμοί της T&E είναι ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στους δρόμους της Ευρώπης 29 εκατ. diesel ΙΧ και βαν που χαρακτηρίζονται ως «βρώμικα». Τα Euro 5 εκπέμπουν τουλάχιστον τριπλάσια επίπεδα NOx. Μόνο 1 στα 4 αυτοκίνητα diesel που κυκλοφόρησαν μετά το 2011 πληρούν τις προδιαγραφές. Τα περισσότερα «βρώμικα» diesel κυκλοφορούν στη Γαλλία (5,5 εκατ.) και ακολουθούν η Γερμανία (5,3 εκατ.), η Μ. Βρετανία (4,3 εκατ.), η Ιταλία (3,1 εκατ.), η Ισπανία (1,9 εκατ.) και το Βέλγιο (1,4 εκατ.).

«Το πραγματικό Dieselgate στην Ευρώπη είναι ότι οι νομοθέτες κάνουν τα στραβά μάτια στις ξεκάθαρες αποδείξεις για αλλοίωση των εκπομπών ρύπων, καθώς μοναδικός τους σκοπός είναι να προστατεύσουν τις εθνικές τους αυτοκινητοβιομηχανίες. Αυτή η πρακτική οφείλεται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους ετησίως. Χρειάζεται μία ευρωπαϊκή εποπτεύουσα αρχή που θα αποτρέψει τις εθνικές κυβερνήσεις να προστατεύουν τις τοπικές εταιρείες και θα εξασφαλίσει ότι οι ενέργειες θα γίνονται για το κοινό καλό», προσέθεσε ο Archer. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η επιβάρυνση της μόλυνσης του αέρα είναι «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι πέρυσι το διοξείδιο του αζώτου (NO2) το οποίο προκαλείται κυρίως από τους πετρελαιοκινητήρες αυτοκινήτων σε αστικό περιβάλλον, ευθύνεται για 72.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι καταγράφηκαν στην Ιταλία (21.600), στη Μ. Βρετανία (14.100), τη Γερμανία (10.400) και τη Γαλλία (7.700).