Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Τηλεοπτικές άδειες: Τα τρία σενάρια - Όλα κρίνονται σήμερα

Σήμερα πραγματοποιείται η πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά σχετικά με τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση έχουν ξεκινήσει οι τοποθετήσεις των συμβούλων επικρατείας υπέρ και κατά της συνταγματικότητας του νόμου Παππά....
και εκτός απροόπτου, οι δικαστές στην σημερινή τους διάσκεψη θα κληθούν να ψηφίσουν για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Πλέον όλα αρχίζουν ξανά από το μηδέν καθώς οι ισορροπίες που καταγράφηκαν με το 16-9 επι του παραδεκτού των αιτήσεων, ουσιαστικά δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα καθώς πλέον τίθενται θέματα ουσίας. Το σημείο αιχμής που εξετάζει η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας είναι η παράκαμψη του ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Αν οι ανώτατοι δικαστικοί, που έχουν ήδη τοποθετηθεί και κατά τη χθεσινή Ολομέλεια για το επίμαχο θέμα, οδηγηθούν σε κρίση ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος της κυβέρνησης, γιατί μόνον το ΕΣΡ είχε, κατά το σύνταγμα, την αρμοδιότητα για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, τότε ο ισχύων νόμος θα αντιμετωπίσει προβλήματα εφαρμογής και θα πρέπει να υπάρξει διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία.

Σε αυτό συνηγορούν και δυο ακόμα αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που συνιστούν νομολογία σύμφωνα με τις οποίες μόνο αρμόδιο για να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι το ΕΣΡ. Και οι δυο αποφάσεις αφορούν στην ΕΡΤ και στη μια προήδρευε ο νυν πρόεδρος Νίκος Σακελλαρίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση που δηλαδή κριθεί αντισυνταγματική η παράκαμψη του ΕΣΡ εκτιμάται πως το Συμβουλιο της Επικράτειας ενδεχομένως θα δώσει μία..."σολομώντεια λύση" παραχωρώντας συγκεκριμένη προθεσμία έξι μηνών στη Κυβέρνηση για την συγκρότηση του ΕΣΡ και την διοργάνωση του διαγωνισμού. Σε τέτοια περίπτωση τον αριθμό των αδειών πιθανότατα θα τον κρίνει και αυτόν το νέο ΕΣΡ.

Η τρίτη περίπτωση ειναι να κριθεί συνταγματικός με την αναφορά πως για λόγους ανωτέρας βίας του ΕΣΡ παρακάμφθηκε και ελέω οι αρμοδιότητες πήγαν στον υπουργό. Αν συμβεί αυτό τότε το δικαστήριο μπορεί να θέσει σε ψηφοφορία και για θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.