Τροπολογία για αυξημένη διαφάνεια στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες

Πολιτικά πρόσωπα, ανώτεροι δικαστικοί, καναλάρχες και στελέχη των ΜΜΕ υποχρεούνται εφεξής να επισυνάπτουν έγγραφα που αποδεικνύουν την περιουσιακή κατάστασή τους

Νομοθετική ρύθμιση που βάζει στο μικροσκόπιο τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες πλήθους υπόχρεων προώθησε
στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος....

Η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε μαζί με το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβάλλει εφεξής στους υποχρεωτικώς ελεγχόμενους των δηλώσεων Πόθεν Έσχες να καταθέτουν συνοδευτικά έγγραφα τα οποία θα αποδεικνύουν τις δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασής τους.

Η ρύθμιση δεν αφορά όσους καταθέτουν δηλώσεις και ελέγχονται δειγματοληπτικώς αλλά κρατικούς λειτουργούς και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε τομείς οι οποίοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα όπως ο  πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι ευρωβουλευτές, οι βουλευτές, οι αιρετοί της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι  εισαγγελείς και οι δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων, τα ανώτατα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Υπόχρεοι για την κατάθεση των συνοδευτικών εγγράφων είναι επίσης οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και διευθυντικά στελέχη των εν λόγω επιχειρήσεων.

Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να έχει τη στήριξη και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μετά την ψήφιση θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα εξειδικεύει τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέτουν οι υπόχρεοι. Σχετική απόφαση θα ληφθεί και από το Προεδρείο της Βουλής.