Ουγγαρία: Παραίτηση Ορμπάν λόγω ακύρωσης του δημοψηφίσματος ζητά το εθνικιστικό κόμμα

Tο ουγγρικό εθνικιστικό κόμμα Γιόμπικ κάλεσε σήμερα τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν να παραιτηθεί επειδή το δημοψήφισμα που είχε καλέσει κατά των ποσοστώσεων στη κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακυρώθηκε λόγω χαμηλής συμμετοχής.
Ο πρόεδρος του Γιόμπικ Γκάμπορ Βόνα δήλωσε στον πρωθυπουργό στη Βουλή ότι έχει αδυνατίσει τις θέσεις της Ουγγαρίας στην Ευρώπη με ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα αφού λιγότεροι από τους μισούς Ούγγρους πήγαν να ψηφίσουν.

"Πρέπει να παραιτηθείτε, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον....
, όπως είναι ο κανόνας στην ευρωπαϊκή πολιτική", είπε ο Βόνα. "Γνωρίζω ότι δεν θα παραιτηθείτε, αλλά το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε συγγνώμη".

Χθες βράδυ, ο Ορμπάν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, παρά τη χαμηλή συμμετοχή, "εξαιρετικό" σημειώνοντας ότι αυτό το δημοψήφισμα είχε περίπου 15% μεγαλύτερη συμμετοχή απ΄ό,τι οι τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποβάλει πρόταση στη Βουλή για μια τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να εκφραστεί η βούληση του λαού στον Θεμελιώδη Νόμο και άφησε να εννοηθεί ότι παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό όσων δεν πήγαν στις κάλπες εξακολουθεί να διαθέτει την εντολή να πάει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίσει "ότι δεν θα πρέπει να μας αναγκάσουν να δεχθούμε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλουμε να ζήσουμε μαζί"

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για τη μετεγκατάσταση 160.000 μεταναστών και προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ένωσης, περιλαμβανομένων και 1.300 στην Ουγγαρία. Ο Ορμπάν ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που απέρριψαν το σχέδιο αυτό, λέγοντας πως οι μετανάστες θα καταστρέψουν τις ευρωπαϊκές αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.