Η Τράπεζα Πειραιώς, τα παρασκηνιακά παιχνίδια και τα ερωτήματα

Αυτό που συμβαίνει με την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά στα νέα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου δημιουργεί δεύτερες σκέψεις αλλά και προβληματισμό.
Και αυτό διότι όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία για την επιλογή των προσώπων, οι φήμες δίνουν και παίρνουν.  Διάφορα ονόματα ακούγονται και γράφονται, χωρίς να υπάρχει καμία επιβεβαίωση, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα από κάποιους συγκεκριμένους κύκλους που θέλουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις....

Κι ενώ τόσο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο υπεύθυνος για το χρηματοπιστωτικό τομέα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης καταβάλλουν προσπάθεια να τοποθετηθούν στις τράπεζες πρόσωπα που γνωρίζουν το εγχώριο banking και ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς, να μπορούν να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη σε ενεργητικό τράπεζα της Ελλάδος που παρά την κρίση εξακολουθεί και στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάποιοι για δικές τους σκοπιμότητες έχουν επιδοθεί σε παρασκηνιακό παιχνίδι, θέλοντας να θολώσουν τα νερά και να δημιουργηθεί μια ρευστή κατάσταση για την τράπεζα.
Μόλις χθες τα ίδια κέντρα διέδιδαν πως στην συνάντηση που είχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Δραγασάκης και Τσακαλώτος, ο κεντρικός τραπεζίτης θα έβαζε στον τραπέζι την προσωρινή λύση του Επιτρόπου, μέχρις ότου βρεθούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ανώτατα κλιμάκια της Τράπεζας Πειραιώς. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς ο κ. Στουρνάρας αποφάσισε να επαναληφθεί η διαδικασία με ταχείς ρυθμούς και πλήρη μυστικότητα, ώστε να μην διαρρεύσουν και πάλι ονόματα υποψηφίων και να ολοκληρωθεί η επιλογή των προσώπων μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Και είναι ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί πως σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Εurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, με ανάρτησή του στο προσωπικό λογαριασμό στο twitter διέψευσε ότι αποχωρεί από τη Eurobank. «Συγκεκριμένοι κύκλοι διακινούν σκόπιμα τις τελευταίες ημέρες φήμες περί μετακίνησης μου από τη Εurobank: θα τους απογοητεύσω», έγραψε ο κ. Καραμούζης.
Σημειώνεται πως το όνομα του προέδρου της Eurobank είχε ακουστεί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς, με τραπεζικούς κύκλους να υποστηρίζουν πως υπήρξε επικοινωνία του ίδιου με τον επίτιμο πρόεδρο της Τρ. Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα, γεγονός όπως πουν δεν επιβεβαιώνεται από καμία πλευρά. Πιθανότατα γι’ αυτό ο κ. Καραμούζης να προέβη στην συγκεκριμένη δήλωση για να βάλει τέλος στις φήμες. Πάντως κάποιοι θεωρούν πως αυτό που έγραψε ο κ. Καραμούζης στο twitter δεν ξεκαθαρίζει εάν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς.
Και αναρωτιούνται εάν η κίνησή του αυτή έγινε ύστερα από προτροπή συγκεκριμένων κέντρων για να μην ακούγεται το όνομά του έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Βεβαίως αυτό θα αποδειχθεί, αλλά καλό θα ήταν να μην προσπαθούν κάποιοι να επιβάλλουν πρόσωπα, χρησιμοποιώντας το όνομα του Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Τράπεζα Πειραιώς και που όλα τα χρόνια που βρισκόταν στο τιμόνι της τράπεζας οι κινήσεις του σε όλα τα επίπεδα ήταν μεθοδικές και είχαν ένα μόνο σκοπό, την μεγέθυνση της τράπεζας και την ενίσχυση του ρόλου της στο εγχώριο banking.
Και όλοι θυμούνται τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Σάλλας στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, όταν διάφορα κέντρα προσπάθησαν να τινάξουν στον αέρα την όλη διαδικασία, βάζοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της. Ας πάψουν λοιπόν κάποιοι να παίζουν παιχνίδια γιατί θα έρθει η ώρα της αλήθειας για όλους. Και τότε θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις ποιοι και γιατί φτιάχνουν και διαδίδουν σενάρια.
Αμαλία Κάτζου