Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Τα σούπερ μάρκετ «πιέζουν» τους προμηθευτές για να ρίξουν τις τιμές

Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει το χρονικό όριο εξόφλησης οφειλών των σούπερ μάρκετ προς τους προμηθευτές ζητούν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τεράστιες ζημιές σε περιπτώσεις λουκέτων όπως αυτό της Μαρινόπουλος, αλλά να μειώνονται και οι επισφάλειες στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων....


Παράδειγμα ανάλογου πλαισίου αποτελεί το γαλλικό μοντέλο, το οποίο είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και ορίζει ότι τα ευπαθή προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, πρέπει να εξοφλούνται υποχρεωτικά μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων, ο χρόνος πίστωσης εξαντλείται στις 60 ημέρες. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου Food For Success 2016, με θεματική, “Λιανεμπόριο, Πελάτες και Επισφάλειες”, που διοργάνωσε η Palladian Conferences, σε συνεργασία με το FnB Daily.


Υφιστάμεθα πιέσεις

«Υφιστάμεθα μεγάλη πίεση από τους λιανεμπόρους. Μας ζητούν συνεχώς να κατεβάσουμε τις τιμές». Με αυτά τα λόγια ο δρ Ι. Βογιατζής, γενικός διευθυντής της Μπουτάρης Οινοποιητική, περιέγραψε τη σχέση προμηθευτών – λιανεμπόρων, η οποία στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, μετά την «υπόθεση Μαρινόπουλος», αποκτά καινούργια χαρακτηριστικά.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο ο κ. Βογιατζής στην ουσία αποκάλυψε αυτό που αποτελούσε μέχρι τώρα κοινό μυστικό στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων: μετά το «κούρεμα» κατά 50% των απαιτήσεών τους από τον Μαρινόπουλο, οι έτεροι λιανέμποροι ασκούν πιέσεις για μικρότερες ή ακόμη και ανάλογες μειώσεις στις τιμές. Στην ουσία ο κ. Βογιατζής επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του mononew.gr προ ολίγων ημερων

«Η πραγματικότητα είναι ότι διαπραγματευόμαστε και όχι ότι πιέζουμε», απάντησε ο κ. Δ. Παπαχρυσάνθου, υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος, προσθέτοντας: «Η συνάρτηση είναι περίπλοκη. Η αγορά είναι πιεσμένη και το 2016. Κάποια κομμάτια της έχουν φύγει εντελώς από την κατανάλωση, ενώ υπάρχει και απομείωση αξιών. Ενα μεγάλο μέρος από τον τζίρο του Μαρινόπουλου ανακατανεμήθηκε, όχι όμως όλο

ΒΕΝΙΕΡΗΣ: ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

Επί του θέματος, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του συνιδρυτή της Green Cola Hellas, Περικλή Βενιέρη, σχετικά με το θέμα, καθώς έκανε λόγο για την ύπαρξη πιέσεων στην αγορά, με στόχο να επαναπροσδιοριστούν οι συνεργασίες.

“ΣΕ 4 RETAILERS TO 80% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ”

Σχολιάζοντας το τοπίο στην αγορά των αναψυκτικών, ο Περικλής Βενιέρης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται η μείωση του ποσοστού της κρύας αγοράς, καθώς κερδίζει διαρκώς έδαφος το retail, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, σε 2 με 3 χρόνια από σήμερα, μόνο 4 τέσσερις αλυσίδες supermarket θα ελέγχουν το 80% του τζίρου.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.