Γιατί τεντωνόμαστε;

Κάθε πρωί όταν ξυπνάμε, αλλά και σε άλλες φάσεις μέσα στη μέρα, συχνά νοιώθουμε την ανάγκη να τεντωθούμε. Μάλιστα πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται αυτόματα, χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε.

Γιατί τεντώνομαι συνέχειαΤο πιο περίεργο είναι ότι το απολαμβάνουμε κιόλας! Γιατί όμως τεντωνόμαστε;

Τι είναι αυτό που μας ωθεί σε αυτήν την πράξη; Για να δούμε!


Οι απόψεις για την μηχανική αυτή πράξη ποικίλλουν με τους ίδιους τους επιστήμονες να μην μπορούν να συμφωνήσουν στο τι εξυπηρετεί ακριβώς αυτή η συνήθεια.

Μάλιστα δεν τεντώνονται μόνο οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά και τα ζώα, γεγονός που συνηγορεί στο ότι πρόκειται για μια χρήσιμη λειτουργία.

Για ποιο λόγο τεντωνόμαστε;

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, το τέντωμα όταν ξυπνάμε βοηθά στην ενεργοποίηση του οργανισμού μας. Κατά την διάρκεια του ύπνου , το σώμα μας παραλύει, δηλαδή κατεβάζει στροφές κάνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Οι χτύποι της καρδιάς πέφτουν, οι μύες χαλαρώνουν, ο εγκέφαλος και γενικά ολόκληρος ο οργανισμός μπαίνουν σε μια μορφή καταστολής προκειμένου να ξεκουραστούμε.

Που οφείλεται το τέντωμα μετά τον ύπνο
Έτσι, όταν ξυπνάμε, είναι απαραίτητο ένα έναυσμα για να "ξυπνήσει" το μυαλό και το σώμα μας. Έτσι, όταν τεντωνόμαστε παίρνει μπροστά ο οργανισμός μας και αρχίζουν να δουλεύουν οι μύες και τα εσωτερικά συστήματα μας.

Κατά το τέντωμα, δοκιμάζουμε και την αναπνοή μας καθώς τα πνευμόνια μας γεμίζουν γρήγορα με οξυγόνο, το οποίο περνάει κατόπιν στην κυκλοφορία του αίματος.

Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν ένα έξτρα σήμα στον εγκέφαλο ότι ξυπνήσαμε.


Γιατί όμως τεντωνόμαστε ακόμη και όταν είμαστε ξύπνιοι;

Εκτός λοιπόν από το πρωινό τέντωμα που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο είναι δικαιολογημένο, πολλές φορές τεντωνόμαστε και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό συμβαίνει γιατί και πάλι ο οργανισμός μας χρειάζεται μια γερή εκκίνηση. Θα έχετε προσέξει ότι συνήθως τεντωνόμαστε αν χαλαρώσουμε υπερβολικά ή αν μείνουμε για πολύ ώρα στην ίδια στάση.

Με άλλα λόγια, αυτό συμβαίνει όταν είτε το σώμα, είτε το πνεύμα μας χρειάζονται ένα έναυσμα για να ξεκινήσουν να λειτουργούν και πάλι σε κανονικούς ρυθμούς.

Γιατί τεντωνόμαστε σε άσχετες φάσεις
Κατά αυτήν την έννοια, είναι κάτι σαν μια φυσική "άμυνα" του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με μια άλλη άποψη οι άνθρωποι τεντώνονται για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα του περιβάλλοντος τους. Αυτό μπορεί να έχει μια βάση, αλλά δεν αποδεικνύεται, ειδάλλως θα τεντωνόμασταν κάθε φορά που αλλάζαμε δωμάτιο ή που μπαίναμε στο αυτοκίνητο κλπ.

Όπως και να 'χει, η διαδικασία του τεντώματος είναι πολύ σημαντική, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα που οφείλεται.