Ο Ρέντσι αντιμέτωπος με εσωκομματικό πόλεμο ενόψει δημοψηφίσματος

Διευρύνεται το ρήγμα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι λόγω του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, τον προσεχή Δεκέμβριο, με μια ηχηρή μειοψηφία βουλευτών να αρνούνται να συμμετάσχουν στην καμπάνια υπέρ των αλλαγών.

Την Πέμπτη η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε όταν ο στενός συνεργάτης του Ρέντσι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην αρχηγού το Δημοκρατικού Κόμματος....
και πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο Ντ’Αλέμα, έναν από τους πολέμιους της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Λούκα Λόττι, είπε πως η αντίθεση του Ντ’Αλέμα στο ψαλίδισμα εξουσιών της Γερουσίας έχει να κάνει με το «μίσος» που τρέφει προς τον Ρέντσι επειδή δεν τον πρότεινε για μια κορυφαία θέση ευρωπαϊκού θεσμού.

Ο Ντ’Αλέμα δεν συγχώρεσε ποτέ τον Ρέντσι που πρότεινε την Φεντερίκα Μογκερίνι για την θέση του αντιπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας και της ασφάλειας το 2014, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λόττι, χαρακτηρίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό ως «τυφλωμένο από θυμό» και  «θύμα πικρίας».

Ο Ρέντσι έχει ποντάρει τα πάντα στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, δεσμευόμενος να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει την πολιτική δια παντός αν χάσει. Η πλειοψηφία πρόσφατων δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η αναθεώρηση θα απορριφθεί αν και, μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Ντ’Αλέμα ο μόνος που αντιτίθεται στην καμπάνια Ρέντσι.  Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, πρώην αρχηγός του κόμματος, υποστηρίζει ότι ο νέος εκλογικός νόμος που προωθείται από τον Ρέντσι, θα δώσει υπερβολικά πολλές εξουσίες στον πρωθυπουργό και η Ιταλία θα γίνει μια λιγότερο δημοκρατική χώρα.

Με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάσσονται κατά των προτεινόμενων αλλαγών, το γεγονός ότι ο Ρέντσι είναι αντιμέτωπος και με εσωκομματικό πόλεμο, τον φέρνει σε ακόμη πιο δεινή θέση.

Η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του τον κατηγορεί για στροφή προς τα δεξιά ενώ ακόμη κι αν νικήσει στο δημοψήφισμα, οι εσωτερικές διαμάχες που αποκαλύφθηκαν δεν θα είναι εύκολο να επουλωθούν. Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι διαφωνίες θα ενταθούν και μετά το δημοψήφισμα.

Τις προηγούμενες ημέρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την αλλαγή διατύπωσης του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, με νομικά μέσα. Το αρμόδιο δικαστήριο της Ρώμης θα αποφασίσει σχετικά σε λίγες ημέρες.

Την Τετάρτη, ένας από τους πιο γνωστούς Ιταλούς ηθοποιούς, ο Ρομπέρτο Μπενίνι, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν είπε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα μεγάλης τηλεθέασης ότι η ψήφος υπέρ του «Όχι» θα είναι χειρότερη από το Brexit.