Τηλεοπτικές προκλήσεις

Δημήτρης Κακογιάννης

Το να παρακολουθεί κανείς πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση με εκπροσώπους κομμάτων ειδικά στις μέρες μας, είναι ένα είδος άσκησης στην οποία προκαλείται από τον τηλεθεατή ένας αυτοεκδηλούμενος μαζοχισμός με ταυτόχρονη προσπάθεια αυτοσυγκράτησης, πράγμα πολύ δύσκολο αν αυτό γίνεται σε ώρα που θα πρέπει να ακολουθήσει ύπνος γα την ανάπαυση από τον σωματικό και πνευματικό κάματο της ημέρας.
Παρακολουθούμε ένα αποκρουστικό φαινόμενο από τους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος, να εκστομίζουν προκλητικά τέτοιες ανοησίες, τέτοιες βλακείες, τέτοιες ηλιθιότητες που απορεί κανείς αν αυτούς τους βλάκες υπήρξαν πολίτες που τους ψήφισαν για να τους εκπροσωπούν.
Σε όλο αυτό το συνονθύλευμα αν προσθέσουμε και το περίσσευμα της αναίδειας και της έλλειψης σεβασμού προς τους συνομιλητές τους, έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα αποστροφής διανθισμένης με μπόλικη σιχαμάρα.
Το τραγικό δε των συζητήσεων αυτών, είναι ότι οι μεν εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος όταν εκφράζουν τις....... όποιες ηλίθιες απόψεις τους εξανίστανται και απαγορεύουν απολυταρχικά την όποια διακοπή τους από τους λοιπούς συνομιλητές τους, ενώ όταν μιλούν οι υπόλοιποι προβαίνουν μεθοδικά σε σφήνες, παρεμβολές και διακοπές κατά τρόπο προκλητικό για να εμποδίσουν τον όποιο συνομιλητή να εκφράσει τις δικές του απόψεις.
Παίζει βέβαια και το ενδεχόμενο η όλη αυτή αγενής και αναιδής προσπάθεια και μεθόδευση να είναι κατευθυνόμενη και να διδάσκεται στα σεμινάρια της Κουμουνδούρου για τους υπηκόους της, προκειμένου να μην ακούγονται απόψεις αντίθετες από αυτές του κόμματος και να προσμετράται η επίδοση αυτή στη βαθμολογία και την αξιολόγηση των μελλοντικών «στελεχών».
Τώρα αν οι απόψεις των κυβερνητικών ομιλητών απέχουν χιλιόμετρα από τη λογική, αν προκαλούν την θυμηδία και την αγανάκτηση των πολιτών, αν εμφανίζουν πνευματικό δάπεδο χαμηλότερο απ αυτό της θάλασσας δείχνουν ότι ποσώς τους ενδιαφέρει ή ίσως να μη το γνωρίζουν και οι ίδιοι.
Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο ενδεχόμενο, όλα αυτά να γίνονται με την πρόθεση των καναλιών να ξεγυμνώσουν και να εκθέσουν τα όποια αυτά στελέχη προσκαλούν για να «στολίσουν» τα πάνελ τους γνωρίζοντας εκ προοιμίου την ανεπάρκεια τους και την διαπόμπευσή τους που ακολουθεί. Όλα είναι πιθανά στις μέρες που ζούμε.
Σ αυτές τις περιπτώσεις η πιο ενδεδειγμένη κίνηση είναι ή να αλλάξεις κανάλι απ την αρχή, ή να κλείσεις την τηλεόραση.
Αν δεν καταφύγεις σ αυτό το μέσο απαλλαγής και επιμένεις να παρακολουθήσεις τις συζητήσεις αυτές, σίγουρα ο ύπνος θα αργήσει να έρθει, η ξεκούραση δεν θα είναι η πρέπουσα και η μέρα που θα ξημερώσει θα είναι κουραστική από το ξεκίνημά της.