Διευθύντρια ΤτΕ για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα: Το πάρτι αυτό δεν ήθελε κανείς να το χαλάσει

Σοβαρές δυσλειτουργίες, κωλυσιεργίες, απροθυμία να συμμορφωθεί στις υποδείξεις της Τράπεζας Ελλάδος για αλλαγές, και ευθύνες στους μετόχους της καταλόγισε μεταξύ άλλων στην Τράπεζα Αττικής, η διευθύντρια εποπτείας πιστωτικού συστήματος της ΤτΕ,Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου...

«Εμείς ελέγχουμε και εποπτεύουμε τις τράπεζες και όχι τα δάνεια που δίνουν ξεχωριστά», είπε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Στην πολύωρη κατάθεση της στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά την νομιμότητα χορήγησης των δανείων σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης, οι ερωτήσεις των βουλευτώνεπικεντρώθηκαν κυρίως σε ότι αφορά τη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής.
Πάντως η κ. Παπαγιαννίδου ξεκαθάρισε, ότι «ο δείκτης κεφαλιακής επάρκειας της Τράπεζας Αττικής, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο», σημείωσε ότι «σημαντικές είναι και οι εμπράγματες καλύψεις της», και αυτό όπως είπε, εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν πολλοί επενδυτές.
Διευκρίνισε παράλληλα ότι η Τράπεζα Αττικής δεν πωλείται, και ότι θα προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να καλύψει το κεφαλιακό της έλλειμμα τονίζοντας ότι η ΤτΕ έδειξε εξαιρετική ευελιξία στην κίνηση αυτή και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί της.
«Η Τράπεζα Αττικής είναι πλέον υπό στενή παρακολούθηση. Πρέπει το διοικητικό συμβούλιο της να συνειδητοποιήσει και να υλοποιήσει τα ευρήματα και τις συστάσεις που της έχουν γίνει για να προχωρήσει», τόνισε η κ. Παπαγιαννίδου. Παράλληλα απέρριψε αιτιάσεις βουλευτών ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν άσκησε επαρκώς ως όφειλε τον εποπτικό της ρόλο.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι η ΤτΕ έδινε γραπτώς και προφορικώς οδηγίες συμμόρφωσης όταν διαπίστωνε συστηματικά προβλήματα επισφαλούς δανεισμού, όπως στα δάνεια προς τα ΜΜΕ και στα κόμματα Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ.
«Από το 2012 μέχρι σήμερα υπάρχουν πορίσματα της ΤτΕ, υπάρχει ιστορικό επίσημων και εγγράφως, εποπτικών ενεργειών, διορθωτικών ενεργειών και άσκηση πιέσεων προς την «Τράπεζα Αττικής», για να προχωρήσει σε αλλαγές», αντέτεινε η κ. Παπαγιαννίδου.
Όπως είπε, ο μέτοχος της Τράπεζας Αττικής είναι υπεύθυνος και ελέγχει ότι γίνεται, ενώ σημείωσε ότι από το 2014 και μετά, με το νέο νόμο, ενισχύθηκαν οι υποχρεώσεις της ΤτΕ σε σχέση με τα διοικητικά θέματα της τράπεζας.
«Η Τράπεζα Αττικής, με τη συμπεριφορά της βρέθηκε εκτός των προϋποθέσεων που επιβάλλουμε εμείς. Είχαμε διαπιστώσει αδυναμίες της στα δάνεια, βγάλαμε και πόρισμα το 2015 ωστόσο πάντα αντιδρούσε στο να εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές», επεσήμανε.
Η αναφορά της, ότι στελέχη και υπάλληλοι της Τράπεζας Αττικής, εφάρμοζαν κατά περίπτωση αποκλίσεις από την ίδια την πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας,  προκάλεσεέντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα πρέπει να ζητήσουμε ευθύνες και να καλέσουμε τον εσωτερικό έλεγχο της τράπεζας», σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.
Σε άλλη ερώτηση, για το αν υπάρχουν ευθύνες της ΤτΕ σε ότι αφορά την ανεξέλεγκτη και εύκολη χορήγηση δανείων που δημιούργησε τη «φούσκα», απάντησε αρνητικά, αναγνώρισε όμως ότι «χάθηκαν πολλά χρήματα από το τραπεζικό σύστημα», με την διόγκωση των δανείων.
«Δεν είχαμε την αρμοδιότητα ή τα νομοθετικά εργαλεία για να αντιδράσουμε και να περιορίσουμε τις δανειοδοτήσεις που γίνονταν σε περιόδους ευφορίας. Το πάρτι αυτό δεν ήθελε κανείς να το χαλάσει. Ήταν δύσκολο να ασκηθεί αυστηρή εποπτεία και να βάλει φρένο. Όμως υπήρχαν και ήταν ισχυρές, οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Στη συνέχεια θεσμοθετήθηκαν νέα εργαλεία για να περιορίσουν, προλαβαίνουν και να διορθώνουν αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε.
Αλλά το χειρότερο ήταν όταν ομολόγησε πως «όταν διαπιστώνεται επισφαλής χορήγηση δανείων – δίχως δηλαδή τις απαιτούμενες εγγυήσεις – τότε υποχρεώνουμε τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και εάν τα πράγματα πάνε ακόμα πιο άσχημα να τις υποχρεώσουμε να ενισχυθούν κεφαλαιακά», δηλαδή υποχρεώνουν τις τράπεζες που έδιναν θαλασσοδάνεια αφειδώς προς τα «δικά τους» ΜΜΕ και τα «δικά τους» κόμματα να ανακεφαλαιοποιηθούν… με λεφτά του ελληνικού λαού.
Κατά τα λοιπά μετά το 2014 η Ελλάδα με την Τράπεζα της Ελλάδος έχει το καλύτερο ίσως σε όλο τον κόσμο σύστημα παρακολούθησης των τραπεζικών δανείων, τόνισε η κ. Παπαγιαννίδου και επέμεινε ότι η σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεων, των κόκκινων δανείων και των τραπεζών οφείλεται στην κρίση και τη μεγάλη οικονομική ύφεση…