Κάτι … σάπιο υπάρχει, στο “βασίλειο” της ΤτΕ ! Τα “θολά” σημεία που ανέδειξε η κατάθεση Πάσχα στην Εξεταστική !

– Στην επισήμανση του Σ. Φάμελλου ότι το 2014 καταγράφηκαν δάνεια από την Τράπεζα Αττικής προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους 13 εκατ. ευρώ, ο Γ. Πάσχας επικαλέστηκε ότι αυτό το ποσό είναι πολύ μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό της Τράπεζας Αττικής και γι αυτό δεν συμπεριελήφθη στο πόρισμα…. Eπιχείρημα που καταρρέει καθώς η ΤτΕ, στα πορίσματά της (όπως αυτό του 2016)περιλαμβάνει περιπτώσεις πολύ μικρότερων δανείων, της τάξης των 2 εκατ. ευρώ....
Συγκεκριμένα, 11 από τα δάνεια που περιλαμβάνει το πόρισμα του 2016 ήταν κάτω από 1 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει και δάνειο ύψους 160.000 ευρώ που ελέγχεται. 
– Γ. Πάσχας σημείωσε ως επιχείρημα για το ότι δεν ελέγχθηκαν τα δάνεια των κομμάτων και γι’ αυτό το πόρισμα δεν εστάλη στην Εξεταστική: «Δεν ελέγχουμε όλους τους πελάτες. Ελέγξαμε την πιστοδοτική τακτική παίρνοντας ένα δείγμα από τους μεγάλους πιστούχους. Μέσα στο πόρισμα και στο δείγμα που κάναμε δεν υπάρχει κόμμα», είπε. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, κ. Φάμελλος, του επεσήμανε ότι«στις εταιρείες που ελέγξατε δειγματοληπτικά για το πόρισμα του 2015 – 2016 έχετε 37 εταιρείες με δάνειο κάτω από 2 εκατ. αυτό είναι ίσα μέτρα και ίσα σταθμά; Πως δεν ελέγξατε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με δάνειο 13 εκατ.;». «Επιλέξαμε δείγμα, μέσα στο δείγμα δεν ήταν τα κόμματα. Για τα δύο κόμματα είχαν ήδη σχηματιστεί προβλέψεις κατά 50%», απάντησε ο κ. Πάσχας και στη συνέχεια επανέλαβε ότι … «δεν έπεσαν στο δείγμα τα δύο κόμματα».
– Το ερώτημα που προκύπτει, δεδομένης και της επιδίωξης, όπως αυτή εκφράζεται και από το Γ. Στουρνάρα, απαξίωσης της Τράπεζας Αττικής αλλά και της προσπάθειας απόκρυψης των «θαλασσοδανείων» στα 2 πρώην μεγάλα κόμματα, είναι αν πράγματι τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θεωρήθηκαν άνευ σημασίας ή υπάρχει κάποια σκοπιμότητα στο ότι αυτά τα δάνεια δεν περιλαμβάνται στο πόρισμα των ετών 2011 – 2014 για την Τράπεζα Αττικής. 
– Τι έκανε ως εποπτική αρχή τη ΤτΕ; Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, το ποσό δανειοδότησης προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια και για τα ποσά αυτάοι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από τα πορίσματα και τις εκθέσεις, είναι 50% έως 90%!!! Την ίδια στιγμή, τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτή τη στιγμή φτάνουν στα 400 εκατομμύρια ευρώ(211 για ΝΔ και 190 για ΠΑΣΟΚ) και δεν φαίνεται τρόπος να αποπληρωθούν για τα επόμενα… 70 χρόνια. Το καίριο ερώτημα, που επαναλαμβάνεται σε κάθε συνεδρίαση είναι τι έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική και ελεγκτική Αρχή για να προλάβει το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια…
– Όπως υπενθύμισε ο Σπ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, Σ. Παπαγιαννίδου ανέφερε ότι μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής στην οποία αναπέμφθηκε η απόφαση για τον διορισμό της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, εκείνη πήγε στο γραφείο της και έστειλε την απόφαση της ΤτΕ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής στις 9.15 το βράδυ από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της γραμματέως της. Όμως, διαπίστωσε ότι η είδηση «είχε ήδη διαρρεύσει» στον ηλεκτρονικό Τύπο πριν καν ενημερωθεί η Τράπεζα Αττικής!Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε, χωρίς να πάρει ουσιαστική απάντηση, αν έγινε έλεγχος για τη διαρροή και υπογράμμισε ότι η είδηση αυτή δημιούργησε πίεση ρευστότητας και φυγή καταθέσεων στην Attica , επιτείνοντας τα προβλήματά της (με πρόκληση bank run) ενώ το ίδιο δημιούργησε και η φήμη περί αποστολής του πορίσματος της Attica στον εισαγγελέα.
– Εν τω μεταξύ, και δια στόματος Πάσχα, ήρθε η επιβεβαίωση ότι το MEΓKA το οδήγησαν οι μέτοχοι του στη σημερινή κατάσταση. “Έπρεπε να βάλουν λεφτά και δεν το εκαναν”, είπε. Παράλληλα, απαντώντας στη νέα προσπάθεια του Αν Λοβέρδου, να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται να βγάλει πόρισμα η Επιτροπή γιατί όλα τα δάνεια “εξυπηρετούνται”, κατέθεσε ότι: ΔΟΛ, Mega και Πήγασος δεν “εξυπηρετούν” τον δανεισμό (κατέθεσε ότι ο ΔΟΛ προσπάθησε να πληρώσει τους τόκους, το έκανε γι ένα μέρος, ένα εκατομμύριο ευρώ, αλλά οφείλονται ακόμη 640 χιλιάδες σε τόκους και το δάνειο. Για τον δε ΠΗΓΑΣΟ, έγινε προσπάθεια αναχρηματοδότησης, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση στην αποδοχή εγγραφής της προσημείωσης σε ακίνητο, κάτι που ήταν όρος για το roll over, αλλά μέχρι σήμερα χρωστά τόκους, το δάνειο είναι αρύθμιστο και δεν εξυπηρετείται). Παράλληλα αποκάλυψε ότι “άλλα δύο εκδοτικά συγκροτήματα το επόμενο διάστημα θα οδηγηθούν στην εγγραφή προβλέψεων ( επισφάλειες )”, ενώ αναφέρθηκε και στο cross default ( έμφραγμα ), που θα προκαλούνταν, αν όλα αυτά τα χρόνια, κάποια τράπεζα ενέγραφε “προβλέψεις” (αδυναμία εξυπηρέτησης) στο δανεισμό κάποιου “μηντιάρχη” από εκείνους που είναι βασικοί μέτοχοι σε περισσότερα από ένα μεγάλα ΜΜΕ ! “Θα κατέρρεαν, αυτόματα και τα δύο !!! “, δικαιολογήθηκε … !
ΥΓ: Και για αυτό βέβαια, προτίμησαν να τα φορτώσουν στον ελληνικό λαό να τα … “εξυπηρετήσει” ανακεφαλαιώνοντας με δανεισμό από τους ξένους, τις Τράπεζες που εποπτεύει η ΤτΕ … Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Ποιον υπηρετεί η ΤτΕ; Τον ελληνικό λαό, ή … τους τραπεζίτες;;;

Πηγή: left.gr