Le Monde: Η Βραζιλία κατάφερε να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά τις προβλέψεις

Με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Βραζιλία γυρίζει μια σελίδα ιστορίας στη διάρκεια της οποίας απέδειξε ότι είναι ικανή να διοργανώσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Παρά τους πολιτικούς κινδύνους, τους κινδύνους ασφάλειας και υγείας που πλανιόνταν πάνω από αυτό το τεράστιο πολιτικό γεγονός, οι ΟΑ τελείωσαν χωρίς σοβαρά παρατράγουδα.
Στα στάδια και στους δρόμους, η πολιτική κρίση που ταλανίζει την Βραζιλία δεν έκανε την εμφάνισή της. Η απογοήτευση των κατοίκων απέναντι στην πολιτική ζωή που μοιάζει όλο και περισσότερο με  telenovela, εξηγεί, εν μέρει, την απόλυτη ησυχία....
Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα έχει παραλύσει τη χώρα εδώ και μήνες και βαθαίνει την τρομερή οικονομική κρίση. Οι πολίτες δεν συμπαθούν τον νυν πρόεδρο Μισέλ Τεμέρ (δημοτικότητα 14%) και υποπτεύονται ότι είναι αυτός που συνωμοτεί για να αναγκάσει την Ντίλμα Ρουσέφ να παραιτηθεί.

Κατά τη διάρκεια των ΟΑ η πολιτική κρίση απουσίασε, το ίδιο και ο πρόεδρος Τεμέρ, ο οποίος δεν εμφανίστηκε πουθενά. Αρνήθηκε μάλιστα να εμφανιστεί και στην τελετή λήξης των Αγώνων.
Για δεκαπέντε ημέρες, το Ρίο ντε Τζανέιρο, η πόλη όπου 113 δολοφονίες έγιναν μόνο τον μήνα Ιούνιο, έμοιαζε σαν μια πόλη σχεδόν ήρεμη. Η απειλή επίθεσης, ειδικά κατά την παρουσία του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην τελετή έναρξης, στις 5 Αυγούστου, δεν υλοποιήθηκε. Κανείς δεν γνωρίζει αν η σύλληψη 14 μαθητευόμενων τζιχαντιστών πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων, έπαιξε κάποιο ρόλο. Ούτε αν οι 21.000 οπλισμένοι στρατιωτικοί που είχαν τοποθετηθεί στα πέριξ των σταδίων ή στην παραλία Κόπα Καμπάνα, υπό τα έκπληκτα βλέμματα των τουριστών, ήταν τελικά απαραίτητοι.

Ωστόσο, επί δεκαπέντε ημέρες, κανένα δράμα δεν συνέβη στους ΟΑ. Η πόλη μπορεί στο εξής να επαίρεται ότι καθησύχασε τους τρομοκρατημένους τουρίστες. Αν η δημοσκόπηση που διακίνησε το υπουργείο Τουρισμού της Βραζιλίας είναι αληθινή, το 88,4% των ξένων επισκεπτών και το 87,1% των ντόπιων είχαν θετική γνώμη για την ασφάλεια στην χώρα. Τα μόνα αρνητικά ήταν ο θάνατος ενός αστυνομικού, οι σφαίρες εναντίον ενός λεωφορείου γεμάτο δημοσιογράφους και οι σφαίρες στη στέγη του ιππικού κέντρου.

Μέσα σε 18 ημέρες, μόνο 78 κλοπές σημειώθηκαν (εκ των οποίων δύο μετάλλια που ξαναβρέθηκαν), σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η καθημερινή εφημερίδα Folha de Sao Paulo. Κατά μέσο όρο 4 την ημέρα.
Επίσης, δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα Ζίκα σε αθλητή ή επισκέπτη που έβαλε το πόδι του στο Ριο ντε Τζανέιρο. Ο ιός Ζίκα εξαπλώθηκε στη Βραζιλία με τρομερό ρυθμό από το 2015 προκαλώντας γεννήσεις παιδιών με μικροκεφαλία. Οι αρχές του Ρίο διαβεβαίωσαν ότι κανένα κρούσμα δεν σημειώθηκε στον αθλητικό κόσμο των ΟΑ, προς το παρόν.