Η Ντίλμα Ρουσέφ από χθες σε δίκη καθαίρεσης -Την εγκατέλειψε και το κόμμα της

Αμαυρωμένη από το σκάνδαλο Petrobras, εγκαταλελειμμένη από τους συμμάχους της, η πρόεδρος της Βραζιλίας θα βρίσκεται σε δίκη ενώπιον της Γερουσίας, από σήμερα, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση ονειρεύεται να την καθαιρέσει οριστικά από την εξουσία.

Η Ντίλμα Ρουσέφ προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα του Λούλα και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας....
Θέλει να ελπίζει ότι δεν θα καθαιρεθεί, αν και οι περισσότεροι αναλυτές το θεωρούν δεδομένο. Η δίκη της ξεκινάει την Πέμπτη ενώπιον της Γερουσίας, η οποία την κατηγορεί ότι πραγματοποίησε δαπάνες χωρίς την εξουσιοδότηση της βουλής και ότι «μαγείρεψε» τα δημόσια οικονομικά στοιχεία για να ξεγελάσει σχετικά με το δημόσιο χρέος.

Η δίκη που ξεκινάει σήμερα θα κορυφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, όταν η Ντίλμα Ρουσέφ θα απολογηθεί η ίδια. Η κατηγορούμενη θα επαναλάβει ότι οι κατηγορίες δεν αποτελούν λόγο καθαίρεσης. «Δεν πήρα μίζες, δεν έχω λογαριασμούς στην Ελβετία», έχει πει πολλές φορές ως τώρα.
Μεταβατικός πρόεδρος της Βραζιλίας είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ρουσέφ, Μισέλ Τεμέρ, τον οποίο εκείνη κατηγορεί για προδοσία. Πολύ σκληρός μαζί της, της έκοψε ακόμη και τα απαραίτητα όταν την ανάγκασε να αποκλειστεί στην προεδρική κατοικία στην Alvorada, μέχρι νεοτέρας. Της απαγόρευσε να χρησιμοποιεί το επίσημο αεροσκάφος, παρά μόνο για να πηγαίνει ως το Πόρτο Αλέγκρε να δει τους εγγονούς της.
Ο Μισέλ Τεμέρ και η καλλονή σύζυγός του, 42 χρόνια νεότερη, πρώην Μις:

Η Ντίλμα Ρουσέφ δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να παραιτηθεί. «Δεν θα κάνω αυτό το δώρο στους αντιπάλους μου», έχει δηλώσει. Η πρώην αντάρτισσα, η οποία βασανίστηκε στα δύσκολα χρόνια (1964-1985) αποκαλεί «πραξικόπημα» την διαδικασία.
Η Ντίλμα Ρουσέφ βρίσκεται, στην πραγματικότητα, σε κατάσταση πολιορκίας, μετά την επανεκλογή της το 2014. Η οικονομική κρίση που σάρωσε τη Βραζιλία αλλά και οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Lava Jato –μεγάλα ποσά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petrobras γέμιζαν τα ταμεία του κόμματός της και όχι μόνο- αμαύρωσαν την εικόνα της και έδωσαν την ευκαιρία που περίμενε η δεξιά για την έξοδό της από την εξουσία.
Η «σιδηρά κυρία» της Βραζιλίας προσπάθησε να αποφύγει την καθαίρεση και κάλεσε σε πρόωρες προεδρικές εκλογές. Σε ανοιχτή επιστολή που έστειλε εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, δεσμεύτηκε να κάνει δημοψήφισμα για να ερωτηθεί ο λαός αν θέλει εκλογές. Πολύ αργά, κρίνουν οι αναλυτές. Ακόμη και το ίδιο της το κόμμα ΡΤ αποδοκίμασε τις πρόωρες εκλογές.
Απέναντι στους δικαστές της η Ντίλμα Ρουσέφ είναι εντελώς μόνη.