Λουξεμβούργο: Δύο εργαζόμενοι αποκάλυψαν σκάνδαλα πολυεθνικών και τελικά καταδικάστηκαν οι ίδιοι

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Οι δύο πρώην εργαζόμενοι της PwC, οι οποίοι είχαν αποκαλύψει τις φορολογικές πρακτικές των μεγάλων πολυεθνικών που εδρεύουν στη χώρα, υπόθεση γνωστή ως ″LuxLeaks″, καταδικάστηκαν(!) την Τετάρτη 29 Ιουνίου από το δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Οι δύο κατηγορούμενοι εργάζονταν στην εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Pricewaterhouse Coopers, από την οποία άντλησαν τις πληροφορίες περί φοροδιαφυγής των εταιρειών....
Ο Αντουάν Ντελτούρ αντέγραψε 45.000 σελίδες που αφορούσαν εκτιμήσεις φορολογητέων ποσών των ομίλων και καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή ενώ ο Ραφαέλ Αλέ σε 9 μήνες με αναστολή.

Αμφότεροι καταδικάστηκαν επίσης σε χρηματικά πρόστιμα 1.500 ευρώ 1.500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα, επίσης με αναστολή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου Μαρκ Τιλ

Το δικαστήριο έδειξε μεγαλύτερη επιείκεια στον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού France 2 Εντουάρ Περέν, ο οποίος είχε αποκαλύψει τις φορολογικές τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με πολυεθνικές εταιρείες χάρη στα έγγραφα που του παρείχε ο Ντελτούρ, καθώς τον αθώωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία PwC, που παρίστατο ως πολιτική αγωγή στη δίκη, έλαβε συμβολικά ως αποζημίωση το ποσό του 1 ευρώ για τη ζημία που υπέστη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο Γάλλων είχαν ζητήσει να αθωωθούν οι πελάτες τους με το σκεπτικό ότι έδρασαν με γνώμονα το γενικό συμφέρον, ενώ ο δικηγορος Μπερνάρ Κολέν, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση "ακόμη και αν καταδικαστεί στην καταβολή 1 ευρώ".