Εκεί που λες τα έχω δει όλα, βλέπεις κι άλλα

Πόσες φορές έχουμε φτάσει σε σημείο να βλέπουμε πράγματα γύρω μας που εκτός από απορία μας προξενούν και τεράστια έκπληξη; Σίγουρα πολλές. Παρατηρούμε καθημερινά τους ανθρώπους γύρω μας και ενώ θα μπορούσε κανείς να πει ότι θεωρούμε δεδομένη τη συμπεριφορά τους, πόσο μάλλον εκείνων που έχουμε επιλέξει να υπάρχουν κοντά μας, μοιάζουν ώρες ώρες σα να έχουν κάνει συμφωνία με το απροσδόκητο. Με τις πράξεις τους, μας κάνουν να απορούμε και να εκπλησσόμαστε με την τροπή των καταστάσεων....

Το απροσδόκητο είναι μια ιδιόμορφη κατάσταση. Συνοδεύεται από εκπλήξεις, ακολουθείται από ανατροπές, δυσάρεστες ή ευχάριστες, σε όλες τις πιθανές εκφάνσεις της ζωής μας και είναι εκείνο που προσδίδει ένα χρώμα αλλιώτικο στις στιγμές αλλά και την αντίληψή μας για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Όσο ζεις μαθαίνεις λένε και αφού οι εκπλήξεις δε σταματούν ποτέ, επέρχεται η μόνιμη επιβεβαίωση της φράσης αυτής.

Στη ζωή πάντα θα υπάρχει κάτι το απρόσμενο που δεν υπόκειται σε κανέναν υπολογισμό. Είτε αυτό αφορά τους φίλους και την οικογένειά μας, είτε τη δουλειά και το σύντροφό μας θα είναι πάντα εκεί και θα επιδιώκει με κάθε τρόπο να κοινοποιήσει την παρουσία του. Λες και συναγωνιζόμαστε μεταξύ μας. Κάθε φορά που αναφωνούμε «Τώρα τα έχω δει όλα!», αυτό μοιάζει σα να παραμονεύει για να μας κρυφακούσει και να μας κάνει να αναιρέσουμε όσα σκεφτήκαμε προηγουμένως. «Σιγά που τα ‘χεις δει όλα. Κάτσε να δεις κι αυτό και τα ξαναλέμε» ψιθυρίζει ενώ γελάει ευχαριστημένο.

Οι άνθρωποι είμαστε περίεργα όντα και πολλές φορές αψυχολόγητα. Δεν σκεφτόμαστε αλλά ούτε συμπεριφερόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Εκεί που νομίζουμε ότι κατανοούμε πλήρως τους άλλους, κάτι σοκαριστικό συμβαίνει και ανατρέπεται κάθε προυπάρχουσα θεωρία μας.

Υπάρχουν και θετικές αλλά και αρνητικές ανατροπές που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε. Η αντίδραση κάθε προσώπου στο ένα ή στο άλλο φαινόμενο είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές απροσδόκητη. Μπορεί να είμαστε συνηθισμένοι σε συγκεκριμένες συμπεριφορές αλλά τα δεδομένα ανατρέπονται χωρίς καμία προειδοποίηση.

Σε μια θετική πλευρά, οι άνθρωποι που μας ξαφνιάζουν είναι μια ανεξάντλητη πηγή από την οποία πηγάζουν ευχάριστες εκπλήξεις αλλά και παραδείγματα που θα έπρεπε να μας εμπνέουν όλους να τα ακολουθήσουμε. Από τα πιο απλά στα πιο σημαντικά θέματα. Από έναν νεαρό που θα βοηθήσει μια ηλικιωμένη να περάσει το δρόμο, μέχρι την παρέμβαση μιας γυναίκας που θα σώσει κάποιο άτομο που θα κείτεται στο δρόμο.

Αυτοί είναι οι αγαπημένοι μου γιατί είναι οι καλύτεροι. Δε σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν θετικά με τις απρόβλεπτα υπέροχες κινήσεις του. Αν και μερικές φορές κάποιοι μπορεί να βιαστούν να τους υποτιμήσουν και να αποδοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, εκείνοι είναι εκεί, πανέτοιμοι να κερδίσουν το στοίχημα.

Ωστόσο, ακόμη κι οι καλύτερες από κάθε πλευρά διαθέσεις, μπορούν όπως έδειξε η πείρα, να οδηγήσουν κάποτε σε παρεξηγήσεις.

Ή τελικά να μην πρόκειται και για τις καλύτερες διαθέσεις που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε. Κάπου κάπου, ξαφνιαζόμαστε αρνητικά από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και απογοητευόμαστε από τη συμπεριφορά τους. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις στενοχωριόμαστε ή ακόμα χειρότερα πληγωνόμαστε. Πολύ. Κι αυτό μας πονάει διπλά ιδιαίτερα αν αυτό το αποτέλεσμα προέρχεται από τις πράξεις ανθρώπων που για μας είναι σημαντικοί. Μπορεί να περιμένουμε πολλά απ’ αυτούς γιατί εμείς θα ήμασταν διατεθειμένοι να φτάσουμε στα άκρα για 'κείνους.

Νομίζουμε ότι τα πάντα κυλούν ομαλά και ότι η σχέση μας με κάποιον είναι ιδανική, μέχρι που μαθαίνουμε ότι μας κοροϊδεύει, είτε μας θάβει πίσω από την πλάτη μας παριστάνοντας το φίλο μας, είτε μας απατά αν είναι η σχέση μας, είτε μας εκμεταλλεύεται αν είναι συνάδερφος μας στη δουλειά. Οποιαδήποτε και αν είναι η ιδιότητα όσων μας ενοχλούν μένουμε σαν στήλη άλατος όταν ανακαλύπτουμε τα ψέματα και τις κάλπικες συμπεριφορές.

Η καλοσύνη βρίσκεται παντού γύρω μας και γίνεται ορατή αν θέλουμε να τη δούμε. Σίγουρα μπορούμε και εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας ψάχνοντας τρόπους να ξαφνιάσουμε τους άλλους ευχάριστα. Ας αναρωτηθούμε αν οι πράξεις μας θα μας οδηγήσουν τελικά εκεί που επιθυμούμε να φτάσουμε. Ακόμα και το πιο μικρό βήμα μπορεί να καταλήξει να γίνει το μεγαλύτερο της ζωής μας.

Οι πιο σοκαριστικές εκπλήξεις συνήθως είναι και οι πιο συναρπαστικές. Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που το μόνο που επιδιώκει είναι το να σ’ αλλάξει, αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα. Βάλε ως στόχο το να εκπλήσσεις τους άλλους ευχάριστα. Αργά ή γρήγορα η συμπεριφορά σου θα σου επιστραφεί και τότε πραγματικά θα είναι μαγική η στιγμή.

 pillowfights.gr