Η ώρα του Τσίπρα τελειώνει

Όποιος έβλεπε τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι ο νέος... Υψηλάντης ή ο Κολοκοτρώνης που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην... επανάσταση του 2021 το μόνο που θα έκανε είναι να βάλει τα γέλια.

Αλλά και θα σιγουρευόταν ότι η χώρα πάει σε εκλογές. Μόλις τη Δευτέρα έγιναν τρία περιστατικά που αποδεικνύουν ότι ο Τσίπρας και η παρέα του θα φύγουν με αυτοκίνητο από το Μαξίμου κι όχι με ελικόπτερο όπως θα ήταν το σωστό....


Κατ' αρχάς κατάλαβαν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν η ταφόπλακά τους κι αμέσως έκαναν διόρθωση. Έτσι, δεν θα πληρώσουν τεράστιους φόρους όσοι έχουν κληρονομήσει το χωραφάκι του παππού στο χωριό. Και ταυτόχρονα οι δόσεις από τέσσερις γίνονται πέντε, επομένως μικρότερες μηνιαίες καταβολές.

Το δεύτερο είναι ότι βγάζει εγκύκλιο ο Χουλιαράκης με την οποία ευνοούνται οι συνταξιούχοι που καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ που είχαν πάρει. Αντί να τους κάνουν μεγάλη παρακράτηση από τις αρχές Αυγούστου, μειώνουν τα ποσά που θα τους κρατά το ταμείο τους.

Και το τρίτο φυσικά είναι οι ανακοινώσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Πιασάρικες προτάσεις, που κάνουν «γκελ» στον κόσμο, συζητούνται αλλά που φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν την πραγματική κατάσταση της χώρας. Όσο να 'ναι βεβαίως όταν μιλάς για δύο μόνο θητείες βουλευτών, για άρση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ή για περισσότερη αμεσοδημοκρατία, ο κόσμος «τσιμπάει». Τουλάχιστον μέχρι να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα κόλπο της κυβέρνησης προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια και να προετοιμαστεί για εκλογές.

Αν συνδυαστούν όλα αυτά με τη σπουδή για την απλή αναλογική και με τις φιέστες που πάει ο πρωθυπουργός, όλα συγκλίνουν σε μια ταχεία πολιτική εξέλιξη, αναλόγως βεβαίως με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, οι επόμενοι δύο μήνες, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα κρίνουν πολλά για τη χώρα. Κατ' αρχάς σε τρεις ημέρες πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Και άλλο 1-2 δισ. τον Αύγουστο ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι; Αδύνατον, επομένως θα δημιουργηθεί δημοσιονομική τρύπα. Τίθεται αμέσως ζήτηση ενεργοποίησης του «κόφτη». Μπορεί η κυβέρνηση να το αντέξει;

Το δεύτερο είναι ότι αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά ο διάλογος για τα εργασιακά και ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Εκεί τα μαντάτα δεν είναι καλά. Μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση εκβιασμούς για ομαδικές απολύσεις με αντάλλαγμα να μη μειωθούν οι μισθοί; Μπορεί να αντέξει τις κινητοποιήσεις που θα κάνουν οι συνδικαλιστές; Και μπορεί να αντέξει το γεγονός ότι δε γίνεται κουβέντα για το χρέος; Πάει ξεχάστηκε κι αυτό μαζί με την υπόσχεση για ανάπτυξη ή για το τέλος των μνημονίων που έλεγε και ο... ακομβίωτος.

Το πλαίσιο γίνεται πνιγηρό για μια κυβέρνηση μόλις ενός έτους, ειδικά αν και η ΝΔ το παίξει έξυπνα, ανακοινώσει ένα καλό οικονομικό πρόγραμμα στη ΔΕΘ και βγάλει από πάνω της τη λογική του λούζερ.

Το φθινόπωρο είναι κοντά και μέχρι τα Χριστούγεννα απομένουν μόλις πέντε μήνες. Αν η κυβέρνηση τον «πηδήσει» το χειμώνα αυτό... καθάρισε. Διότι τότε προφανώς δεν θα έχει τεθεί θέμα «κόφτη», τα έσοδα θα πηγαίνουν καλά, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διορθωθούν προς το θετικότερο και θα υπάρξει και κάποιου είδους δέσμευση για το χρέος, όπως είπε πρόσφατα και ο Τζακ Λιου.

Αυτό είναι το καλό σενάριο για τον Τσίπρα, όμως, το χειρότερο είναι πιο κοντά. Κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση απαξιώνεται στα μάτια του κόσμου. Ούτε τα επικοινωνιακά τερτίπια των παπατζήδων της ενημέρωσης με τις τηλεοπτικές άδειες πιάνουν, ούτε οι φιέστες για την αναθεώρηση του Συντάγματος την οποία έτσι κι αλλιώς η επόμενη κυβέρνηση θα κάνει. Και σίγουρα αυτή δεν θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σόου στη Βουλή λοιπόν κρατάνε λίγο. Ο Λεβέντης σαν δεκανίκι του Τσίπρα δεν αρκεί. Οι αλήθειες θα αρχίσουν να βγαίνουν σιγά – σιγά και τα εγκλήματα θα περιμένουν τιμωρία. Με πρώτο αυτό της περιόδου Βαρουφάκη για την οποία σήμερα συζητείται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Η ώρα του Τσίπρα τελειώνει, το έχει καταλάβει κι ο ίδιος απλά προσπαθεί να κρατηθεί στην επιφάνεια, να κάνει εκλογές, να παραγράψει ευθύνες και να διεκδικήσει ένα ρόλο, μιας και είναι μόλις 42 ετών.

Το ζητούμενο πλέον είναι να φύγουν το ταχύτερο.

antinews.gr