Πως θα επιδράσει το Brexit στην αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας

Μόνο το Grexit λείπει τώρα, για να έχουμε την τέλεια καταιγίδα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά στον κόσμο ολόκληρο. Με τη φράση αυτή απάντησε αξιωματούχος των Βρυξελλών στο ερώτημα, αν μετά το Brexit φαίνεται στον ορίζοντα και Grexit. Και υπενθύμισε ότι ορισμένοι οικονομικοί κύκλοι κάνουν λόγο πως η επίδραση του Brexit στη διεθνή οικονομία μπορεί να είναι χειρότερη από της Lehman Brothers....

Πάντως, μούδιασμα προκάλεσε το Brexit στην αρχή στους γραφειοκράτες και τους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες. Μετά το πρώτο σοκ προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν τα πράγματα, λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος και προσθέτει πως διατηρούν την ψυχραιμία και δεν υπάρχει ίχνος πανικού.

Η κυρίαρχη άποψη που διαμορφώνεται είναι πως οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα όλες οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος της αβεβαιότητας, πράγμα που ανέφεραν στις δηλώσεις τους Γιούνκερ, Σουλτς και Τουσκ. Όπερ και εγένετο.