Brexit – 4.000 αιτήματα για ιρλανδικό διαβατήριο ΜΟΝΟ στο Λονδίνο!

Μπορεί το Brexit να πήρε σχεδόν 17 εκατομμύρια ψήφους αλλά υπάρχουν πολλοί Άγγλοι που είτε ψήφισαν Bremain είτε το μετάνιωσαν. Και γι’ αυτό ψάχνουν τώρα τρόπους να παραμείνουν Ευρωπαίοι πολίτες. Κι επειδή το δεύτερο δημοψήφισμα, όσες υπογραφές κι αν μαζευτούν, δεν θα γίνει, βρίσκουν έναν άλλο τρόπο.
Από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών πως θέλουν...
αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρεσβεία της Ιρλανδίας στο Λονδίνο αλλά και αλλού, σχηματίστηκαν ουρές για να κάνουν Άγγλοι πολίτες αίτηση να πάρουν ιρλανδικό διαβατήριο!

Και ήταν τέτοια η ζήτηση, που το Σαββατοκύριακο στο κεντρικό ταχυδρομείο της Ιρλανδίας (η οποία είναι μέλος της Ε.Ε.) ξέμειναν από... αιτήσεις και χρειάστηκε να κάνουν νέα παραγγελία!

Εκπρόσωπος τύπου των Ταχυδρομείων της Βρετανίας, που διεκπεραιώνει τα αιτήματα, δήλωσε ότι κατέγραψε «έναν ασυνήθιστα αυξημένο αριθμό πολιτών στην Ιρλανδία που έχουν αιτηθεί να τους χορηγηθεί ένα ιρλανδικό διαβατήριο...».

Την ίδια ώρα κι όπως δήλωσε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μόνο στην πρεσβεία της Ιρλανδίας στο Λονδίνο υποβλήθηκαν περισσότερα από 4.000 αιτήματα για έκδοση διαβατηρίων σε σύγκριση με μόλις 200 που συνήθως υποβάλλονται σε καθημερινή βάση!

Το ιρλανδικό διαβατήριο επιτρέπει στον κάτοχό του να αναζητά δουλειά σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χρησιμοποιεί τις υγειονομικές υπηρεσίες και να επωφελείται από τα κοινωνικά επιδόματα σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Όποιος που έχει γεννηθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή τη Βόρεια Ιρλανδία δικαιούται να λάβει ιρλανδικό διαβατήριο. Επίσης εάν έχει τουλάχιστον έναν γονέα με ιρλανδική υπηκοότητα ή επίσης παππού/γιαγιά με ιρλανδική υπηκοότητα- ήτοι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι που διαμένουν στη Βρετανία.