Πρόταση “βόμβα” των Γάλλων Σοσιαλιστών: Ενιαίο πανευρωπαικό δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαικό σχέδιο

Ένα νέο αφήγημα για να βγεί η ΕΕ από το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο που βιώνει, πρότεινε ο Γάλλος ΥπΟικ Μανουέλ Μακρόν. Ένα αφήγημα που ουσιαστικά “επαναφέρει” την προσπάθεια για ένα Ευρωπαικό Σύνταγμα, με την μορφή αυτή τη φορά, του νέου “οδικού χάρτη” για την ΕΕ...
και που από ότι φαίνεται μπορεί να αποτελέσει και το βασικό πολιτικό σύνθημα των Σοσιαλιστών στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα συγκρουστούν με την Λεπέν, που μόλις χθες προανήγγειλε δημοψήφισμα και στη Γαλλία, αν εκλεγεί Προέδρος …

«Πρώτα θα οικοδομήσουμε αυτό το νέο σχέδιο με τους ευρωπαϊκούς λαούς και μετά θα υποβάλουμε αυτόν τον νέο οδικό χάρτη, αυτό το νέο σχέδιο, σε δημοψήφισμα» είπε. Ο Μακρόν πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τους ψηφοφόρους μέσω μιας σειράς από συζητήσεις τις οποίες αποκάλεσε «δημοκρατικές συνελεύσεις». «Πρέπει να γίνει μέσα στο σωστό πλαίσιο», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Η ιδέα δεν είναι να έχουμε 27 χωριστά δημοψηφίσματα», διευκρίνισε ο Μακρόν στη διάρκεια της συζήτησης. «Δεν είχαμε ποτέ το θάρρος να οργανώσουμε ένα αληθινό ευρωπαϊκό δημοψήφισμα με την πραγματική του έννοια. Αυτό το επόμενο σχέδιο πρέπει να έχει αυτή τη δύναμη».

Ο Μακρόν, τον Μάιο ίδρυσε το δικό του κόμμα στο χώρο των σοσιαλδημοκρατών και εικάζεται ότι θέλει να εκμεταλευτεί την πτώση της δημοτικότητας του Ολάντ και να διεκδικήσει την προεδρία, καθώς οι εκλογές θα γίνουν το 2017. Πάντως ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα.

Πηγή: koutipandoras.gr