Ευρωπαϊκή κατάρρευση;

Κάποτε ο υπερφίαλος Τσίπρας έλεγε ότι αυτός θα αλλάξει την Ευρώπη. Τελικά η Ευρώπη τον άλλαξε και από αντισυστημικό αριστερό επαναστάτη τον έκανε δουλοπρεπή ικέτη που παρακαλά για μια δοσούλα προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία του.

Ή μήπως δεν ήταν τελικά τίποτε παραπάνω από μια «κάλπικη λίρα»...
για να θυμηθούμε και την γνωστή ελληνική ταινία; Μήπως δηλαδή ήταν από την αρχή το πειθήνιο όργανο της Άνγκελα Μέρκελ και των δανειστών, απλά έπαιζε ένα ρόλο;

Εν πάση περιπτώσει, η αλήθεια είναι ότι αυτά που έλεγε τότε είχαν μια δόση… αλήθειας. Η Ευρώπη βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, ακραίες φωνές ακούγονται από παντού, ο λαϊκισμός κυριαρχεί, η… αντισυστημική ψήφος είναι της μόδας, κι όλα αυτά γιατί το κονκλάβιο των Βρυξελλών και οι «νοικοκύρηδες» του Βερολίνου δεν αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αλλάξει η ΕΕ αλλιώς θα βουλιάξει.

Αν δεν μπόρεσε ο Τσίπρας να αλλάξει την Ευρώπη, ενδεχομένως να την αλλάξουν οι Βρετανοί, ίσως και οι Ιταλοί με τους Γάλλους. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της Πέμπτης, θα είναι απόλυτα σαφές ότι η Βρετανία βγαίνει βαθιά διχασμένη και στέλνει ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει Ένωση χωρίς να υπάρξουν και αλλαγές. Το δείχνουν όλοι οι πολίτες της ΕΕ που εμφανίζονται περισσότερο ευρωσκεπτικιστές από ποτέ.

Είτε γιατί επικρατεί ο λαϊκισμός και οι ακροδεξιές ή ακροαριστερές φωνές που θέλουν το μπάχαλο, είτε γιατί οι πολίτες μισούν την ευρωπαϊκή προοπτική επειδή η οικονομική και κοινωνική κατάσταση δεν είναι καλή, η ουσία είναι ότι σε όλες τις χώρες επικρατεί μια αναταραχή σε ό,τι αφορά την ΕΕ. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει ουσιαστική πολιτική και οικονομική ένωση ενώ η αστική τάξη σε όλη την Ευρώπη, όσοι κρατούν το χρήμα ή το παράγουν, δεν μπόρεσαν να το μοιράσουν ανάλογα προκαλώντας τεράστια οικονομικά χάσματα. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι ή κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν κράτη που απέχουν παρασάγγας από άλλα. Το χάσμα Βορρά – Νότου είναι τεράστιο, όχι μόνο γιατί εμείς οι νότιοι είμαστε σπάταλοι ενώ οι βόρειοι είναι δουλευταράδες και οικονόμοι.

Οι εξελίξεις, λοιπόν, στη Βρετανία, η νίκη και η μεγάλη άνοδος του Μπέμπε Γκρίλο στην Ιταλία, η ακροδεξιά κυριαρχία στην Αυστρία, η ενίσχυση της Λεπέν στη Γαλλία, η κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Πολωνίας και άλλα παραδείγματα δείχνουν ότι η Ευρώπη κλονίζεται και γι’ αυτό φταίνε κατά κύριο λόγο οι γραφειοκράτες, οι δύσκαμπτοι αξιωματούχοι της Κομισιόν και ταυτόχρονα οι Γερμανοί που κυριαρχούν πιέζοντας τους υπόλοιπους σε μια ασφυκτική λιτότητα.

Όλα αυτά δεν τα γράφουμε προκειμένου να δικαιολογήσουμε την ανευθυνότητα των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, ειδικά τη σημερινή που έχει οδηγήσει σε δραματικές συνέπειες της χώρα. Η Ελλάδα πληρώνει τώρα τα εγκληματικά λάθη που έχουν γίνει, όμως, από κάποιο σημείο και μετά η Ευρώπη πρέπει να αναλογιστεί τι θέλει από εμάς. Αν θέλει μια χώρα βυθισμένη στην ύφεση, με συνεχή μνημόνια, με μια κοινωνία στα κάγκελα που είναι θέμα χρόνου να στραφεί στα άκρα, ας συνεχίσει έτσι. Αν θέλει μια Ελλάδα που θα είναι ο φτωχός συγγενής μιας ευρωπαϊκής οικογένειας που τιμωρεί τα «απολωλότα πρόβατα» αντί να τα βοηθά τότε η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι Βρετανία και μπορεί το βάρος ενός Brexit να είναι μεγαλύτερο από το Grexit, όμως όταν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ τίποτε δεν θα το σταματήσει.

Αν θέλουν λοιπόν οι Βρυξέλλες και η Γερμανία να μην είναι οι υπαίτιοι της ευρωπαϊκής κατάρρευσης και της ενίσχυσης των άκρων, καλά θα κάνουν να αλλάξουν ρότα. Η Βρετανία τους δίνει το σύνθημα, καιρός είναι να καταλάβουν ότι διαλύοντας ολόκληρους λαούς και τιμωρώντας ολόκληρες χώρες το μόνο που θα καταφέρουν είναι να διαλύσουν ό,τι χτίστηκε με τόσο κόπο εδώ και 70 τουλάχιστον χρόνια.

antinews.gr