Βενεζουέλα: Συγκέντρωσε τις υπογραφές για δημοψήφισμα κατά του Μαδούρο η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την επικύρωση των υπογραφών που απαιτούνταν για να ζητήσει την προκήρυξη ανακλητικού δημοψηφίσματος εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Επαφίεται τώρα στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), το οποίο η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ελέγχεται από το στρατόπεδο του Μαδούρο...
, να αποφασίσει έως την 26η Ιουλίου εάν θα εγκρίνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Ο ελάχιστος αριθμός υπογραφών που ήταν αναγκαίος ξεπεράστηκε ξεκάθαρα», δήλωσε ο Βισέντε Μπέλο, συντονιστής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) για εκλογικά ζητήματα.

Ο Μπέλο έκανε δηλώσεις την τελευταία από τις πέντε ημέρες κατά τις οποίες διεξήχθη η διαδικασία επαλήθευσης 200.000 υπογραφών από τις εκλογικές αρχές, ώστε να κριθεί εάν η αντιπολίτευση δικαιούται να ζητήσει επίσημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή, χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας πήγαν σε εκλογικά κέντρα για να επικυρωθούν οι υπογραφές τους με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι ως την Παρασκευή σε όλη τη Βενεζουέλα πήγαν για να επικυρωθούν οι υπογραφές τους 409.313 άνθρωποι.

«Μιλάμε για τον υπερδιπλάσιο» από τον απαιτούμενο αριθμό, δήλωσε ο Καπρίλες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. «Όλες οι πολιτείες της χώρας έχουν πλέον ξεπεράσει (τον αριθμό επικυρωμένων υπογραφών) που απαιτείτο», πρόσθεσε.


«Ο μεγάλος χαμένος της σημερινής ημέρας είναι ο Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο θα ανακαλέσουμε φέτος», συμπλήρωσε ο Καπρίλες, ενώ ο ιθύνων νους αυτός του MUD έγραψε κατόπιν στον λογαριασμό του στο Twitter «αποστολή επετεύχθη, αγαπημένη Βενεζουέλα».

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το MUD κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαδούρο πως προσπαθεί να σαμποτάρει τη διαδικασία επαλήθευσης των υπογραφών μέσω καθυστερήσεων, εμποδίων στον εφοδιασμό και συγκαλυμμένων απειλών περί διακοπής της.

Στελέχη της αντιπολίτευσης αξιώνουν την αποχώρηση του Μαδούρο από την προεδρία και καλούν σε διαδηλώσεις εδώ και μήνες.

Μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2015, η Βενεζουέλα βυθίστηκε σε μια πολιτικοοικονομική και κοινωνική κρίση.

Η χώρα, η οικονομία της οποίας έχει καταρρεύσει κυρίως λόγω της ελεύθερης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, βρίσκεται σε αναβρασμό. Λεηλασίες και λιντσαρίσματα καταγράφονται όλο και πιο συχνά, οι πολίτες πλήττονται από τις ελλείψεις του 80% των βασικών διατροφικών ειδών, η εγκληματικότητα αυξάνεται και ο πληθωρισμός θεωρείται ο υψηλότερος στον κόσμο (180,9% στο 2015). Στις ταραχές και στις λεηλασίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μαδούρο —ο διάδοχος του Ούγο Τσάβες, του ηγέτη της λατινοαμερικάνικης ριζοσπαστικής αριστεράς που απεβίωσε το 2013— βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται συνεχώς και να βρίσκεται πλέον στο 25%, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Datanalisis.