Κάμερον αποχαιρετώντας τους «27»: Μετάνιωσα για το αποτέλεσμα, όχι για το δημοψήφισμα

Την τελευταία του ομιλία ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την ολοκλήρωση του δείπνου της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Κάμερον τόνισε πως η χώρα του «δεν θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην ΕΕ», ενώ υπογράμμισε πως μετάνιωσε για το αποτέλεσμα, αλλά όχι για το δημοψήφισμα...

«Η Μεγάλη Βρετανία φεύγει μεν αλλά δεν θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη. Οι χώρες είναι σύμμαχοι», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε αλλά και τι θα κάνουμε στο μέλλον. Πρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα», είπε και συνέχισε:

«Η Ε.Ε. των 27 είναι αλληλέγγυοι και δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία επί τούτου. Παρά τις αντιξοότητες, έβλεπα πως μπορούμε να συζητούμε μαζί. Εγω φεύγω από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ίσως να είμαι εδώ τελευταία φορά. Πάντα μιλάγαμε για έναν οργανισμό που ενώνει χώρες, οι οποίες ήταν σε πόλεμο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια».


Οπως πρόσθεσε ο Κάμερον, «ήταν μια σημαντική συνάντηση, υπήρχε καθολικός σεβασμός για την απόφαση. Ο τόνος ήταν αυτός της θλίψης και της λύπης. Επιπλέον, υπήρξαν θετικές συζητήσεις. Πρέπει να μιλήσουμε για το εμπόριο, την ασφάλεια.»

Παράλληλα, επεσήμανε πως από εδώ και πέρα θα πρέπει να δούμε «το πως θα χειριστούμε την ατζέντα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.E»

«Ολοι θέλουν να δουν ένα ξεκάθαρο μοντέλο για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Βρετανίας. Εξετάσαμε τις διαφορετικές επιλογές μιας εξόδου. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να υιοθετήσει την δική του προσέγγιση», τόνισε και επισήμανε πως «η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα αποφασιστεί από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό»

«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι η στενότερη σχέση για το μέλλον, για να κρατήσουμε τις χώρες μας ασφαλείς», πρόσθεσε.

«Ο διάδοχός μου πιστεύω πως θα διατηρήσει την ίδια στάση, θα θέλει να οικοδομήσει μια στενή σχέση μαζί τους. Εχουμε κοινές προκλήσεις και κοινό μέλλον», κατέληξε.