Γαλλία - Ιρλανδία 2-1

Θα περίμενε κανείς ότι η Γαλλία θα μπει φουριόζα στο γήπεδο για να… τρομάξει την Ιρλανδία και πως με την ώθηση του κόσμου θα προσπαθούσε να δείξει από την αρχή το ποιος είναι (;) το αφεντικό. Αμ δε…

Για την ακρίβεια το προσπάθησαν οι «τρικολόρ», αλλά η καλοστημένη ομάδα του Μάρτιν Ο’ Νιλ....
ήταν υψηλό εμπόδιο και μόλις στο δεύτερο λεπτό «πάγωσε» την οικοδέσποινα. Ο Πογκμπά πήγε άτσαλα πάνω στον Λονγκ που έπεσε στο έδαφος και έδωσε την ευκαιρία στους Βρετανούς να ανοίξουν το σκορ. Ο Μπρέιντι δεν τη σπατάλησε και με άψογη εκτέλεση πέναλτι, έκανε το 1-0, στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Γιορίς και μέσα. Κανένα περιθώριο αντίδρασης για τον τερματοφύλακα της Τότεναμ.

Όσοι περίμεναν από εκεί και πέρα (και μέχρι την ανάπαυλα) ασφυκτική πίεση από τη Γαλλία, είδαν λάθος το σενάριο. Οι Ιρλανδοί ήταν πολύ καλά διαβασμένοι και με το μαχαίρι στα δόντια έκαναν δύσκολη τη ζωή των Γάλλων που βραχυκύκλωσαν στο πρώτο μέρος και δημιούργησαν ελάχιστες καλές στην αντίπαλη εστία. Μια κεφαλιά του Γκριζμάν (19’) που ανησύχησε λίγο τον Ράντολφ και λίγα λεπτά πίεσης προς το φινάλε του πρώτου μέρους, που έφεραν ένα καλό σουτ του Παγέ και ακόμη ένα του βραχύσωμου επιθετικού λίγα δευτερόλεπτα μετά ήταν οι μόνες φάσεις που έχουν χώρο στο φιλμ του αγώνα.

Η εικόνα της Γαλλίας στο δεύτερο μέρος άλλαξε άρδην και μάλιστα από το ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου. Με μπροστάρη τον Αντουάν Γκριζμάν, ξεκίνησε η αντεπίθεση των τροκολόρ. Ο Κοσιελνί απείλησε με κοντινή κεφαλιά και την μπάλα να φεύγει ελάχιστα μακριά από την αντίπαλη εστία. Ο Γκριζμάν έδειξε ότι, παρότι, δεν είναι ψηλός σωματικά, είναι αγωνιστικά και με ωραίο άλμα και κεφαλιά ύστερα από τη σέντρα του Σανιά έκανε το 1-1 στο 58’, ανταμείβοντας το ίδιο και την ομάδα του για την πίεση που ασκήθηκε στην αντίπαλη άμυνα.

Πριν προλάβουν να καταλάβουν οι Ιρλανδοί πώς χώθηκε μέσα στο… οχυρό τους, ήρθε και δεύτερο χτύπημα από τον παίκτη της Ατλέτικο. Ύστερα από μακρινή μπαλιά του Ραμί, κεφαλιά-πάσα του Ζιρού προς τα πίσω νίκησε με συρτό-ωραίο σουτ τον Ράντολφ. Όλα γύρισαν τούμπα λοιπόν μέσα σε τέσσερα λεπτά περίπου και το νερό μπήκε ακόμη περισσότερο στο αυλάκι στο 66’ όταν ο Γκριζμάν άφησε με παίκτη λιγότερο τους Ιρλανδούς καθώς, φλέρταρε με το χατ-τρικ και όντας στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής ανετράπη από τον Ντάφι που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Κοινώς, τα έκανε όλα ο… ξανθός. Ύστερα από μια μικρή κοιλιά στην απόδοση της Γαλλίας (ή διαφορετικά μετά από μια μικρή παύση), φόρτσαρε ξανά και έχοντας φρέσκο αίμα (μπήκε ο Ζινιάκ αντί του Ζιρού) έγινε και πάλι απειλητική με τον 30χρονο φορ να χάνει δύο μεγάλες ευκαιρίες μέσα σε ένα δίλεπτό. Αρχικά, δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ράντολφ στο 76’ και λίγα δευτερόλεπτα μετά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι με γλυκό σουτ.

Η Ιρλανδία προσπάθησε να κάνει ένα μικρό θαύμα (παίζοντας και με δέκα), αλλά το ωραίο σουτ του Γουόλτερς, έστειλε την μπάλα λίγο δίπλα από την αντίπαλη εστία (86’). Αυτή ήταν και η τελευταία καλή της στιγμή και στα λίγα λεπτά που απέμειναν δεν ανησύχησε άλλο τη Γαλλία.