Η στρατηγική Tσίπρα για την επόμενη μέρα: Πώς θα διαχειριστεί το τσουνάμι των μέτρων στην κοινωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχοντας «κλειδώσει» την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, ο πρωθυπουργός και η στενή ομάδα πέριξ αυτού ανεβάζουν στροφές εστιάζοντας στη στρατηγική της «επόμενης μέρας».
Πρώτη και βασική προτεραιότητα, όπως τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο iefimerida.gr είναι «να καταφέρουμε τώρα που τελειώνουμε με την αξιολόγηση να δείξουμε ότι πραγματικά υπάρχει ένας άλλος τρόπος διακυβέρνησης»...
Σε μια προσπάθεια –προφανώς- να μην ταυτιστεί στη συνείδηση των πολιτών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις πρακτικές που εφάρμοζαν παλιότερα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.
Οι τρεις άξονες
  • Αρμόδιες πηγές του Μαξίμου προϊδεάζουν ότι η στροφή στην καθημερινότητα βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπουργών. Σημειωτέον, ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει να «τρέξουν» μία σειρά από νομοσχέδια αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία θα σηματοδοτήσουν αλλαγή σελίδας. Μεταξύ άλλων αναμένονται τα σχέδια νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις αδήλωτες καταθέσεις, τις δημόσιες συμβάσεις κ.α. Παράλληλα, η αξιολόγησή τους από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το τελικό βαθμολόγιο θα δείξει ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα φύγουν όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού.
  • Ο δεύτερος άξονας αφορά στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων . Επ’ αυτού είναι ήδη γνωστό ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής επεξεργάζεται τις προτάσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Από το Μαξίμου θα επιχειρήσουν το επόμενο διάσημα θεσμικές αλλαγές, ενώ σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr  σύντομα στην ημερήσια διάταξη θα μπει και η αναθεώρηση του Συντάγματος.  Από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα πάντως, δεν κρύβουν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα χαρτί που η κυβέρνηση θα παίξει λίγο αργότερα και αφότου αποκατασταθεί και πάρει τα πάνω της η οικονομία.
  • Τέλος, η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται επίσης στον άμεσο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Αυτή τη βδομάδα, όπως όλα δείχνουν, η ηγετική ομάδα θα αποφασίσει αν το δεύτερο Συνέδριο θα γίνει στα μέσα του Ιουλίου ή αν θα πάει για το φθινόπωρο. Το κλίμα πάντως από την πτέρυγα των «53» είναι ότι «χρειαζόμαστε χρόνο. Να μη πάμε βεβιασμένα σε ένα συνέδριο μέσα στο καλοκαίρι». Μένει ωστόσο, να συνεδριάσει η πολιτική Γραμματεία –κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος της εβδομάδας- για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.