Μαύρα σύννεφα για τον Κόκκινο Δράκο - Προς επιβολή capital controls στις κινέζικες τράπεζες

Το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής capital control ως μέτρο στήριξης των κινεζικών αποθεματικών που έχουν δεχθεί μεγάλο χτύπημα.

Το θέμα αφορά κατά βάση στην Κίνα, αλλά στην πραγματικότητα, μας ενδιαφέρει όλους, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και όχι μόνο. Πληροφορίες λοιπόν, αναφέρουν ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής capital control από το Πεκίνο. Θα πρόκειται για μέτρο στήριξης των κινεζικών....
αποθεματικών που έχουν δεχθεί μεγάλο χτύπημα, τους τελευταίους μήνες, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί το χρηματιστήριο και οι τράπεζες στην Κίνα. Τα σχετικά δημοσιεύματα (σε Financial Times και όχι μόνο...), που προαναγγέλουν το γεγονός, πληθαίνουν επικίνδυνα τις τελευταίες μέρες.

Παράλληλα γράφεται κατά κόρον ότι πίσω από την επίθεση που δέχεται σε επίπεδο συναλλαγματικών διαθεσίμων το κινεζικό νόμισμα, κρύβεται ένα «τρελό» σορτάρισμα από τον γνωστό μεγαλο – επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει βάλει στο μάτι της συγκεκριμένη αγορά, όπως στο παρελθόν είχε βάλει τη Μ. Βρετανία και την στερλίνα, κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια. Η επίθεση, λένε όσοι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος, μόλις τώρα ξεκίνησε και γι αυτό όλοι περιμένουν να δουν με ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί.

Γι αυτό και η κυβέρνηση του Πεκίνου μελετά το ενδεχόμενο της επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία του χρήματος, ώστε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα «όπλα» ενόψει του «πολέμου», αν κι εφόσον κορυφωθεί. Ό,τι και αν γίνει πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

voria.gr