Απεγνωσμένο διάβημα με τη μορφή δημοψηφίσματος;

Της Μαριάνθης Θεοδοσίου

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και η αναταραχή διαρκείας στους δρόμους, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση σε αστικά κέντρα και περιφέρεια, αποδεικνύουν και στους πλέον δύσπιστους ότι δεν υφίσταται κοινωνικά εφικτή οικονομική λύση στο πρόβλημα της Κυβέρνησης και της χώρας.

Το ασφαλιστικό ή καλύτερα να πούμε η συσσωρευμένη....
δυσαρέσκεια και απογοήτευση των πολιτών απέναντι στην πολιτική διακυβέρνηση, τόσο της παρούσας όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οδηγεί πλέον σε ένα αδιέξοδο στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει προφανή απάντηση.

Μέχρι εδώ τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.

Το ρεπορτάζ όμως καταγράφει προσπάθειες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, οι οποίες δείχνουν ότι ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες διατηρούν τις προσδοκίες τους για διεξόδους οι οποίες δεν ακολουθούν την πεπατημένη.

Το Liberal είναι σε γνώση σκέψεων στην κεντρική επιτελική ομάδα της κυβέρνησης σύμφωνα με τις οποίες το αποτέλεσμα της τελικής πρότασης της Κυβέρνησης στο κουαρτέτο εφ' όσον δεν γίνει αποδεκτό και διαπιστωθεί αδυναμία συμφωνίας, να τεθεί στην κρίση του λαού.

Όχι με την μορφή προσφυγής σε νέες εκλογές, αλλά με την μορφή δημοψηφίσματος.

Το πείραμα έχει ήδη γίνει μία φορά το περασμένο καλοκαίρι και αντιμετωπίζεται, χωρίς να έχει υιοθετηθεί ακόμα, ως μία πιθανή διέξοδος.

Το ρεπορτάζ καταγράφει βέβαια και το στοιχείο πως στο ίδιο επιτελείο οι αντιρρήσεις για μία τέτοια επιλογή είναι έντονες.

Αξιολογείται πως μία τέτοια επιλογή μπορεί να εξετασθεί μόνο με την προϋπόθεση οτι η κυβέρνηση θα συνδέσει την τύχη της με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αφού δεν είναι δυνατή η επανάληψη μιας κωλοτούμπας ανάλογης με εκείνη του καλοκαιριού.

Οι διακινητές της σκέψης αυτής έχουν δώσει στο εαυτό τους του περιθώριο εξάντλησης του Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσουν την πρότασή τους, εξαρτώντας τις επιλογές τους από την διάρκεια και την αντοχή των κινητοποιήσεων.

liberal.gr