Η Μόσχα προειδοποιεί ΗΠΑ, Τουρκία και Σαουδική Αραβία: Μην τολμήσετε να πλησιάσετε στο Χαλέπι

Στρατής Μαζίδης

Ο συριακός πόλεμος εισέρχεται πλέον στην πιο κρίσιμη καμπή του. Η τελική μάχη του Χαλεπίου πλησιάζει με το συριακό στρατό, τις πολιτοφυλακές, τη Χεζμπολάχ και ιρακινές σιίτες ένοπλες ομάδες υπό ιρανούς διοικητές να βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην ολοκληρωτική περικύκλωση του Χαλεπίου...

Μαζί τους η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία που έχει φέρει κυριολεκτικά τα πάνω - κάτω στο συριακό πόλεμο αλλά και οι επίλεκτες δυνάμεις του ρωσικού στρατού, οι Spetsnav.

Η τελική μάχη του Χαλεπίου έχει ιδιαίτερη κρισιμότητα καθώς εκτός της ψυχολογικής της σημασίας θα βρει εγκλωβισμένους και περικυκλωμένους περίπου 35.000 "μετριοπαθείς" ισλαμιστές αντάρτες μέσα στην πόλη του Χαλεπίου στο ανατολικό της τμήμα το οποίο ελέγχουν. Καθώς σφίγγει ο κλοιός εγκλωβίζονται μαζί τους και περίπου 400.000 άμαχοι τη στιγμή που το μη ελεύθερο τμήμα σφυορκοπείται διαρκώς από αέρα και έδαφος.

Την ίδια στιγμή οι γραμμές τροφοδοσίας των ισλαμιστών προς το Χαλέπι αποκόπτονται μία προς μία όπως έχουμε σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Freepen.gr.

Οι ισλαμιστές πλέον εκτός του ότι πολιορκούνται, δεν έχουν πια και εξοπλισμό καθώς τους τελειώνουν τα πολεμοφόδια όπως σημειώνει και η ισραηλινή debka. Έτσι καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στην παράδοσή τους ή στο να υποστούν τα χτυπήματα του συριακού στρατού και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόλις ο συριακός στρατός, οι πολιτοφυλακές και η Χεζμπολάχ απελευθερώσουν οριστικά ολόκληρο το Χαλέπι, τότε η συριακή "αντιπολίτευση" θα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ήττα της από το ξεκίνημα του πολέμου. Η ικανότητα των "μετριοπαθών" αποκεφαλιστών να μάχονται απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις θα περιοριστεί πλέον δραματικά.

Η στάση τους στη Γενεύη και τα νέα κύματα προσφύγων προκάλεσε τις αντιδράσεις των υποστηρικτών τους.

Η δήλωση του σαουδάραβα στρατηγού Ahmed Asiri την περασμένη Παρασκευή ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να στείλει στρατό για να πολεμήσει εναντίον της ISIL ερμηνεύθηκε από αρκετούς αναλυτές και ως μια ανταπόκριση στο SOS των ανταρτών στο Χαλέπι.

Στην Washington, κύκλοι του State Department δήλωναν σε μια συντάντηση ενημέρωσης των ΜΜΕ ότι ήρθε η στιγμή για μια no-fly security zone στη βόρεια Συρία παρατηρώντας πως άμα καθιερωθεί τότε δεν πιστεούν πως η Ρωσία θα τολμήσει να προκαλέσει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αυτοί επιχειρούν από την Τουρκία.

Ωστόσο μόλις την επόμενη ημέρα ήρθε η απάντηση της Μόσχας μέσω του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Anatoly Antonov: 

«Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση των απειλών κατά των ρωσικών αεροσκαφών που εκτελούν πολεμικές αποστολές πάνω από τη Συρία και παρέχουν επαρκή μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πτήσεών τους»

Εν ολίγοις δηλαδή ο Antonov υπενθύμισε ότι στη Συρία έχουν αναπτυχθεί συστήματα S-300 και S-400 και προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να μην τολμήσουν να πλησιάσουν προς το Χαλέπι.

Στη Μόσχα, τη Δαμασκό και την Τεχεράνη γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν ελευθερωθεί το Χαλέπι με τον εγκλωβισμό - παράδοση (;) δεκάδων χιλιάδων ισλαμοφασιστών τότε θα είναι ζήτημα χρόνου να καθαρίσει και το Ιντλέμπ αλλά και ο νότος όπου τα νέα είναι πάρα πολύ καλά, πράγμα που σημαίνει ότι η με δυτική υποστήριξη αντιπολίτευση θα έχει ηττηθεί και φυσικά ως ηττημένη, αν προσέλθει σε συνομιλίες απλά θα έχει ένα διακοσμητικό ρόλο αποδοχής της ήττας και των συνεπειών της.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε με τη Μόσχα, ο σύριος ΥΠΕΞ Walid al-Moallem προειδοποίηση ότι όποιος ξένος στρατιώτης πατήσει το πόδι του στη Συρία θα επιστρέψει στο σπίτι του μέσα σε φέρετρο!

Άλλωστε προέτρεψε τις διάφορες ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα τους λέγοντας πως "οι συνεχείς νίκες των κυβερνητικών δυνάμεων σηματοδοτούν το τέλος του πενταετούς πολέμου»

Όπως επισημαίνει και η debka δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι Μόσχα και Δαμασκός θα πάνε σε εκεχειρία. Άλλωστε ας μη μας διαφεύγει ότι στην προτροπή του Τζόν Κέρι ότι η Ρωσία οφείλει εν όψει διαπραγματεύσεων να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, ο Σεργκέι Λαβρόφ απήντησε πως δε βλέπει το λόγο για κάτι τέτοιο και ότι θα αυτοί θα τερματιστούν αμέσως μόλις ηττηθούν ολοκληρωτικά η Daesh και η Al Nusra. Και οι υπόλοιποι ας μου επιτραπεί να συμπληρώσει.

Ρωσία, Συρία και Ιράν δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τίποτε. Έφεραν μεθοδικά το παιχνίδι στα μέτρα τους και προειδοποιούν να μην ανακατευθεί κανείς σε αυτή την τελική φάση. «Παίξατε και χάσατε» θα μπορούσε να είναι το μήνυμα και «τώρα θα καθαρίσουμε εμείς» η συνέχεια. Άλλωστε όταν μια αρκούδα τρώει τα ψάρια της, καλό είναι να μην την ενοχλήσει κανείς.