Ετσι έστησαν τον εκβιασμό - Οι Βρυξέλλες μαγείρεψαν τις εκθέσεις των ειδικών για τις ροές προσφύγων

Αν και δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των τεχνικών κλιμακίων, μια εικόνα για τα βασικά της συμπεράσματα έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις...,
μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που εξέτασε την έκθεση, πριν υιοθετηθεί αυτή από την αρμόδια Επιτροπή Σένγκεν, η οποία συνεδρίαζε για το θέμα αυτό την Παρασκευή.

Ο Ντομπρόβσκις ξαναχτυπά

Η κίνηση του Ντομπρόβσκις να «διοχετεύσει» τα συμπεράσματα της έκθεσης δύο μέρες πριν να υιοθετηθεί από την αρμόδια Επιτροπή Σένγκεν, προκαταλαμβάνοντας στην ουσία το περιεχόμενο της συζήτησης και την απόφαση της Επιτροπής, δεν ήταν η μόνη κάπως ανορθόδοξη κίνησή του εκείνη την ημέρα.

Το ίδιο το περιεχόμενο της διαρροής ξάφνιασε, καθώς αναφερόταν σε συμπεράσματα και διατυπώσεις του προσχεδίου της έκθεσης που δεν περιλαμβάνονταν σε προγενέστερα προσχέδια της έκθεσης που είχαν διακινηθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Η έκθεση βασίζεται σε αιφνιδιαστική έκτακτη επιτόπια επίσκεψη δύο τεχνικών κλιμακίων στις 10-13 Νοεμβρίου, το ένα (αποτελείται από τους Satko Mujagic και Arto Niemenkari) στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας για να εξετάσει την κατάσταση στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και το άλλο (αποτελείται από τους Dario Vaschetto και Eleonora Vergeer) στη Χίο και τη Σάμο, για να εξετάσει την κατάσταση στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως αποκαλύπτει η σύγκριση του τελικού προσχεδίου του κεφαλαίου «Γενική Αξιολόγηση» της έκθεσης, στο οποίο βασίστηκε η διαρροή Ντομπρόβσκις, τόσο με τις πρώτες διαπιστώσεις των τεχνικών κλιμακίων όσο και με το προσχέδιο της έκθεσης που κοινοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 9 Δεκεμβρίου 2015, στο τελικό προσχέδιο προστέθηκαν νέα στοιχεία και συμπεράσματα, χωρίς φυσικά να έχει μεσολαβήσει νέα επιτόπια έρευνα. (Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο της Τρίτης 2/2/2016, ΕΦΣΥΝ και στην efsyn.gr)

Παράλληλα στις Βρυξέλλες...

Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν (το μαγειρεμένο, όπως αποκαλύπτει η ΕΦΣΥΝ) για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικύρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Νατάσα Μπερτό. Στη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, την Τρίτη, θα παρουσιαστεί ένα πρώτο πακέτο συστάσεων προς την Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα τριών μηνών.

Όπως ενημέρωσε η Νατάσα Μπερτό το πακέτο συστάσεων θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σε επίπεδο υπουργών), μέσω γραπτής διαδικασίας. 
Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να είναι έτοιμο και το δεύτερο πακέτο συστάσεων από την Επιτροπή, βάσει του άρθρου 19 του Κώδικα Σένγκεν.

Οι συστάσεις αυτές θα είναι πιο λεπτομερείς και η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί σε αυτές. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο θα επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο έτη.