"Δες τι έκανες!" Λιμενικοί δείχνουν σε Τούρκο δουλέμπορο τα παιδιά που έπνιξε - ΒΙΝΤΕΟ

Ακόμη ένα ναυάγιο με θύματα πρόσφυγες από τη Συρία. Ακόμη ένα ξημέρωμα που το Αιγαίο έγινε τάφος για τρία ανήλικα παιδιά. Τρία παιδιά που βρίσκονταν σε βάρκα που επιχείρησε να περάσει από την Τουρκία στη Σάμο αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν ζωντανά στον προορισμό τους. Πνίγηκαν όταν το σαπιοκάραβο όπου τους στοίβαξαν οι Τούρκοι διακινητές, βούλιαξε....


Τη δραματική επιχείρηση διάσωσης του ελληνικού Λιμενικού και μελών της οργάνωσης MOAS (Migrant Offshore Aid Station) για τα δικαιώματα των προσφύγων κατέγραψε η κάμερα του Sky News. Ακόμη μια εικόνα ντροπής.

Οι φωνές των επιζώντων που αναζητούν τους δικούς τους. Οι κραυγές γονιών που ψάχνουν για τα παιδιά τους. Κάποια από τα παιδιά σώθηκαν. Το ίδιο και μια γυναίκα στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της. Όμως ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών και δυο αγόρια, δυο ετών, δεν τα κατάφεραν. Ανασύρθηκαν νεκρά…

Όταν έφτασαν οι διασωθέντες στο σταθμό στο Αγαθονήσι για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, οι πρόσφυγες αναγνώρισαν στο πρόσωπο του 20χρονου άνδρα τον άνθρωπο που οδηγούσε το σαπιοκάραβο. Τον διακινητή. Το όνομά του είναι Ακ Οσκαρτ. Οι πρόσφυγες είπαν πως πήγαινε "σαν τρελός". "Δεν ξέρω τι συνέβη αλλά ο οδηγός μας πήγαινε σαν τρελός" είπε στο Sky News ένας γιατρός από τη Συρία που ταξίδευε μαζί με τον γιο της αδερφής του.

Το επόμενο πρωί, ο νεαρός Τούρκος οδηγείται στο σκάφος της MOAS και οι Έλληνες λιμενικοί τον αναγκάζουν να γονατίσει μπροστά στα άψυχα κορμιά των τριών παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο. "Κοίτα" του φωνάζει ένας και τον αφήνουν εκεί, να κοιτά τα θύματά του. Τα δάκρυα κυλούν στο πρόσωπό του αλλά είναι πια αργά. Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω για τα τρία ανήλικα.

Ο 20χρονος παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Σάμου και κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία, παράνομη διακίνηση μεταναστών και πρόκληση ναυαγίου. Είπε πως ταξίδεψε στην Ελλάδα για να βρει δουλειά και πως δεν πληρώθηκε για να οδηγήσει τη βάρκα που θα περνούσε τους πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ήταν, είπε, άλλοι τέσσερις Τούρκοι διακινητές που τον έπεισαν να μπει στη βάρκα και πως για πρώτη φορά οδηγούσε πλοιάριο.