ΕΚTΑΚΤΟ! Πόλεμος Ιράκ – Τουρκίας. Αναμένεται παρέμβαση ΟΗΕ

Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις Ιράκ και Τουρκίας με το Ιράκ να ζητάει την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτώντας παράλληλα την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ, καθώς η ύπαρξη των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή συνιστά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Σχετικά με το θέμα ο ιρακινός Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η αποστολή τουρκικών ενόπλων δυνάμεων χωρίς την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης δεν θεωρείται βοήθεια κατά της τρομοκρατίας....
Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ. Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχουν άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος μας. Μόνο οι Τούρκοι στρατιώτες. Μη έντιμη χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος την προσφυγή της ιρακινής κυβέρνησης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Φυσικά η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση με τον Ταγίπ Ερντογάν να πυροδοτεί το κλίμα ακόμα περισσότερο λέγοντας:

«Θα περιμένουμε πρόσκληση από την ιρακινή κεντρική κυβέρνηση, ενώ η χώρα μας δέχεται επίθεση; Δεν έχουμε την πολυτέλεια. Αν η ιρακινή κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει μέτρα για να εμποδίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ξεκινούν από το έδαφος της, τότε εμείς θα λάβουμε μέτρα για να προστατέψουμε την πατρίδα μας».