ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ στη Μαύρη Θάλασσα - Τουρκικό εμπορικό παρεμπόδισε τον πλου ρωσικής πλατφόρμας πετρελαίου

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα στον ακήρυχτο πόλεμο (εντυπώσεων;) μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Συγκεκριμένα ένα εμπορική πλοίο με τουρκική σημαία παρεμπόδισε την πορεία κονβόι ρωσικών σκαφών που ρυμουλκούσαν τα γεωτρύπανα εξορύξεων "Chornomornaftohaz", και προσπάθησε όπως επισημαίνει το Ria να σταματήσει τον πλού....


Την ίδια στιγμή το πλοίο δεν απαντούσε στις κλήσεις που δεχόταν.

Το υπό τουρκική σημαία εμπορικό πλοίο παραβίασε τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας καθώς παρεμπόδισε την κίνηση της πλατφόρμας "Chornomornaftohaz", του ρυμουλκού και των συνοδευτικών πλοίων σύμφωνα με το γραφείο τύπου της εταιρείας.

Τα δύο γεωτρύπανα ανήκουν στην κρατική επιχείρηση "Chernomorneftegaz" και λόγω δυσμενών συνθηκών αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο ενεργειακό οικόπεδο της Οδησσού σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά την πορεία του κονβόι παρουσιάστηκε ένα μη αναγνωρισμένο εμπορικό πλοίο με τουρκική σημαία.

«Ενεργώντας κατά παράβαση των διεθνών κανονισμών για την αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα και τα αποδεκτά πρότυπα της ναυσιπλοΐας, το τουρκικό πλοίο δεν άφησε χώρο στο κονβόι, κινήθηκε διασταυρωτά προς αυτό για να σταματήσει σκοπίμως την πορεία του και να δημιουργήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πλοίαρχος του εμπορικού δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις των συνοδευτικών σκαφών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Russia Today μια ρωσική πυραυλάκατος και ένα σκάφος της Ακτοφυλακής ενεπλάκησαν στο περιστατικό αναγκάζοντας το τουρκικό πλοίο να διορθώσει την πορεία του.