«Πράσινος» ο Νοέμβρης, «ερυθρόλευκος» ο τίτλος

Τα ντέρμπι των «αιωνίων» παραδοσιακά επισκιάζουν κάθε αθλητική δραστηριότητα που υπάρχει την προηγούμενη, την ίδια, ακόμη και την επόμενη μέρα. Τα παιχνίδια μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού καθηλώνουν τον κόσμο ανεξάρτητα από το βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά και τον χρόνο που διεξάγονται. Είναι το βασικό θέμα συζήτησης όλων των ποδοσφαιρόφιλων και ανάλογα με το αποτέλεσμα, η καζούρα…

πάει σύννεφο.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος 

Το φετινό ντέρμπι είναι το ενδέκατο στην ιστορία, που διεξάγεται μήνα Νοέμβριο σε επίπεδο πρωταθλήματος, είτε στο «Απόστολος Νικολαΐδης», είτε στο ΟΑΚΑ με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» κυριαρχούν με πέντε νίκες έναντι τριών του Ολυμπιακού, ενώ δύο παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Όμως, στο τέλος της σεζόν αυτός που χαμογελάει σε ποσοστό 80% είναι ο Ολυμπιακός, καθώς στις οχτώ από τις δέκα φορές έχει στεφθεί πρωταθλητής. Τις δύο που δεν συνέβη αυτό, το νήμα έκοψε πρώτη η ΑΕΚ.

Ξεκινώντας από παλιά ή καλύτερα προπολεμικά, τον μήνα αυτό ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του επί του «αιωνίου». Στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος 1935-36, υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό και έφτασε στο επιβλητικό 4-1, το οποίο πέτυχε άλλες τρεις φορές και μάλιστα εκτός έδρας. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν στο 48’ με τον Γ. Βάζο, αλλά μέσα σε διάστημα 17 λεπτών, οι «πράσινοι» έφτασαν στην εντυπωσιακή ανατροπή, με τέρματα των Κρητικού (65’), Μηγιάκη (74’) και Τ. Τριανταφύλλη (80’, 82’).

Έπρεπε να περάσουν 31 χρόνια και αφότου καθιερώθηκε η Α’ Εθνική κατηγορία, για να ξανασυναντηθούν οι δύο ομάδες τον ενδέκατο μήνα του χρόνου. Τη σεζόν 1966-67, ο Ολυμπιακός πέρασε από το «Απόστολος Νικολαΐδης» με σκορ 1-0, χάρη σε τέρμα του Γιούτσου (8’), παίρνοντας το πρώτο από τα τρία διπλά. Το πρώτο ντέρμπι της επόμενης σεζόν (1967-68) διεξήχθη και πάλι τον Νοέμβριο, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τη ρεβάνς. Ο Λουκανίδης με γκολ στο 45+1’, «έγραψε» το τελικό 1-0.

Περισσότερα εδώ