Αλβανοί Αξιωματούχοι Καθημερινοί Εγκληματίες…

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η κατάσταση της εγκληματικότητας στην Αλβανία και κυρίως η δίωξη των ενόχων σοβαρών εγκλημάτων φαίνεται να έχει σχεδόν ακυρωθεί. Έτσι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Ντόναλντ Λου, καλεσμένος χθες σε μία συγκέντρωση εργασίας με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης...., μίλησε για πρώτη φορά «έξω από τα δόντια» και κατονόμασε αρκετούς Αλβανούς πολίτες, τα εγκλήματα των οποίων είναι κοινό μυστικό, αλλά που περιέργως κυκλοφορούν ελεύθεροι ή αφέθηκαν ελεύθεροι από την αλβανική δικαιοσύνη μετά από ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρέσβη, από τη μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη φοβούνται αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αλβανικής δικαιοσύνης, φοβούνται όμως και οι εγκληματίες, που διέπραξαν φόνους και σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι. Φοβούνται τη μεταρρύθμιση, συνέχισε ο Πρέσβης, άτομα όπως ο Αρμπέν Φρόκου που δολοφόνησε αξιωματικό της αστυνομίας αλλά μυστηριωδώς του επετράπη να διαφύγει στο εξωτερικό, όπως ο Εμιλιάνο Σουλάζι που κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών και ανθρωποκτονία αλλά δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη και όπως ο Σοκόλ Μιάτσαϊ, τον οποίο η αλβανική δικαιοσύνη, με ύποπτο τρόπο άφησε ελεύθερο μετά από δολοφονία 13χρονου αγοριού και στη συνέχεια δολοφόνησε δύο Τσέχους τουρίστες. Ο Πρέσβης στην ομιλία του, σημειώνουν οι ε/φ, κατηγόρησε για αυτές και άλλες περιπτώσεις, τους δικαστές που τους άφησαν ελεύθερους και εκείνους που έδωσαν εντολές να αφεθούν ελεύθεροι και κάλεσε εισαγγελείς και δικαστές να μιλήσουν χωρίς φόβο. Η Αλβανία, δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, είναι στην τελευταία θέση στην Ευρώπη ως προς την δίωξη ατόμων που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Λού, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Μέτα, Πετρίτ Βασίλη, υπογράμμισε ότι «ο Πρέσβης έβαλε το δάχτυλο στην πληγή». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΚ Εντουάρντ Σάλσι, επεσήμανε ότι «δεν θα είχαμε τέτοιες αντιδράσεις, εάν τα Δικαστήρια και η Εισαγγελία ήταν ισχυρά», ενώ ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου ΔΚ Οέρντ Μπιλυκμπάσι, τόνισε ότι ο Πρέσβης με τις δηλώσεις του, κατηγόρησε έμμεσα την κυβέρνηση Ράμα.

Θεωρούμε ότι ο Πρέσβης μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας όπως ήδη και εμείς την έχουμε περιγράψει με άρθρα μας είτε για διακινήσεις ναρκωτικών από υπουργούς είτε για εγκληματικές ενέργειες κατά της Ελληνικής μειονότητας. Η Αλβανία αποτελεί δυστυχώς κράτος που η εγκληματικότητα και η διαφθορά αποτελούν τρόπο ζωής. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να αρχίσει να γίνεται υποτυπωδώς Ευρωπαϊκό κράτος, όπως θέλει η ίδια να παρουσιάζεται.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

pentapostagma.gr