Οι Φωνές των Κολασμένων

Βασίλης Δημ. Χασιώτης

Στο σημερινό «ΒΗΜΑ ΤΗΣΚΥΡΙΑΚΗΣ», δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ που φέρει το υπουργείο οικονομικών να μελετά τον περιορισμό των εβδομαδιαίων αναλήψεων μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 που είναι σήμερα, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορούν να ξοδεύονται μόνο μέσω των πιστωτικών ή χρωστικών καρτών. Το μέτρο -εφόσον θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάζεται στο ρεπορτάζ- θα φορά ΜΟΝΟ τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Αυτό το «ΜΟΝΟ» τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ήταν που αποτέλεσε την αφορμή να κάνω τούτη τη τοποθέτηση. (Αν, και, όπως συμβαίνει όλη αυτή τη 5ετή μνημονιακή περίοδο, τελικώς, κάθε άθλιο μέτρο ίσχυσε σταδιακά για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (περί της διάκρισης αυτής βλέπε αμέσως παρακάτω) της χώρας αυτής).

Παρότι και πάλι θα τύγχανε της αποδοκιμασίας μου το σχετικό μέτρο, ακόμη κι αν ίσχυε για τους πάντες, εν τούτοις, η.......
κριτική μου θα είχε ένα εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο.

Όπως και να έχει το πράγμα, περιμένω να δω την οριστική απόφαση (επί του παρόντος, το θέμα «μελετάται»), πριν κάνω κάποιες πιο εκτενείς τοποθετήσεις.

Μέχρι τότε, θα αρκεστώ στα παρακάτω τηλεγραφικά σχόλια.

Αν πάντως ισχύσει ό,τι σήμερα διαβάζουμε, θα πρόκειται για ένα ΑΚΟΜΑ συνταγματικό πραξικόπημα, (όπως συνταγματικό πραξικόπημα συνιστά κάθε άρθρο του κάθε παλιότερου και νεότερου μνημονιακού νόμου), και κυρίως, με έντονο ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ στοιχείο, διότι πλέον οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, τείνουν, εξόν από ΣΥΝΗΘΗ ΥΠΟΖΥΓΙΑ, να μεταβληθούν και σε ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, οι οποίοι δεν δικαιούνται κανενός δικαιώματος, σ' αντίθεση με τους ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που είναι, σε τούτο το τόπο η ΜΕΓΑΛΟΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΛΑΜΟΓΙΑ, η μόνη τάξη που τόσο σταθερά και αποτελεσματικά προστατεύεται εδώ και μισό αιώνα, για να μη πάμε πιο πίσω, η μόνη τάξη που συνεχώς πλουτίζει κατά τρόπο σκανδαλώδη και προκλητικό, και που ταυτόχρονα συνεχώς ΔΕΝ συνεισφέρει στα δημόσια, στα κοινά βάρη, όσο της αναλογεί, όταν αυτό που «προσφέρει» στα βάρη αυτά είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.

Βεβαίως, το ότι τα ΣΥΝΗΘΗ ΥΠΟΖΥΓΙΑ, τείνουν να μεταβληθούν και σε ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, αυτό είναι κάτι που άρχισε ήδη από το 2010. Απλά, το παρόν μέτρο, αν υλοποιηθεί ως έχει, θα αποτελεί ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της άποψης αυτής.

Ας μείνω λίγο στο «επιχείρημα» της «πάταξης της φοροδιαφυγής» για τη δικαιολόγηση του μέτρου που σχολιάζουμε εδώ.

Από που κι ως που, θα εφαρμόσετε ένα τέτοιο μέτρο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για δύο ορισμένες κατηγορίες πολιτών, και όχι ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ;

Και αν είναι η «πάταξη της φοροδιαφυγής» η «σοβαρή αιτιολογία», ασφαλώς και είναι, ταυτόχρονα, και η πλέον γελοία.

Διότι σήμερα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μισθοί (υπαλλήλων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα) και συντάξεις, πηγαίνουν σε δαπάνες τροφίμων και ΔΕΚΟ. Αλλά, αν το αγνοούν στο υπουργείο οικονομικών, ας τους πληροφορήσουμε, ότι μάλλον είναι πολύ δύσκολο να βρεις ΔΕΚΟ ή super market που να μην εκδίδει απόδειξη. Συνεπώς, πώς μέσω αυτού του συγκεκριμένου μέτρου θα πατάξεις τη «φοροδιαφυγή»; Κι αν το «μέγα αντεπιχείρημα» θα είναι ότι υπάρχουν κι «άλλες δαπάνες», αυτές οι όποιες «άλλες δαπάνες», γίνονται μόνο από τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να δικαιολογείται να τους αρπάξεις το ρευστό από τα χέρια τους;

Αλλά, δεν πρόκειται περί αυτού. Το ζήτημα βρίσκεται αλλού.

Βρίσκεται στην αξίωση της υπερνεοφιλελεύθερης Νέας Τάξης Πραγμάτων, το χρήμα, ως ρευστό, να βρίσκεται στα χέρια μιας ολιγαρχίας του πλούτου, και οι υπόλοιποι θα κινούνται με πλαστικό χρήμα. Γι’ αυτό, και τούτο το μέτρο, είμαι απολύτως βέβαιος, πως αν περάσει για τις δύο κατηγορίες ΥΠΑΝΘΡΩΠΩΝ παραπάνω, (δημοσίους υπαλλήλους - συνταξιούχους) τότε θα επεκταθεί και σε πολλές άλλες κατηγορίες «φτωχοδιαβόλων».

Όμως, ας έχουμε λίγη υπομονή να δούμε πρώτα τι θα γίνει με τούτο το «πιλοτικό» (η εκτίμηση είναι δική μου) μέτρο.

Και μιας και φτάνουμε ως εδώ, ιδού μια πρόταση : αντί να έχουμε ένα Σύνταγμα, ας ψηφίσει η «Βουλή των Ελλήνων» τρία Συντάγματα.

Ένα για τους ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, που είναι αυτοί που παραπάνω μνημονεύω, που θα έχουν ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Ένα για τους ΣΥΝΗΘΗ ΥΠΟΖΥΓΙΑ - ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που είναι ομοίως αυτοί που παραπάνω μνημονεύω, που θα έχουν ΜΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.

Και ένα τρίτο για όσους θα κινούνται στο ενδιάμεσο και οι οποίοι θα έχουν ΠΟΛΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Πάντως, μέχρι στιγμής, στα ΣΥΝΗΘΗ ΥΠΟΖΥΓΙΑ - ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, από το Σύνταγμα της χώρας, ως έχει δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο, εξόν από το άρθρο 120 παράγραφο 4, την οποία και να υπενθυμίσω :

«H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».

Είναι τούτη η συνταγματική επιταγή, το τελευταίο «οχυρό» στην άμυνα των ΣΥΝΗΘΩΝ ΥΠΟΖΥΓΙΩΝ - ΥΠΑΝΘΡΩΠΩΝ, ώστε, να αντισταθούν και με κάθε μέσο, όπως αναφέρει το Σύνταγμα, να πάρουν πίσω ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ που τους αρπάχτηκαν, τους κλάπηκαν, τους ληστεύθηκαν.

Σ’ αυτές τις παραπάνω λίγες αράδες, συμπυκνώνονται οι Φωνές των Κολασμένων τούτης της χώρας, που ζητούν τη «τήρηση του Συντάγματος».

Η τήρηση του Συντάγματος, είναι η μόνη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ «ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ» ΑΞΙΩΣΗ που θα έπρεπε να προβάλλεται, αλλά όχι μόνο δεν προβάλλεται, αλλά, αντίθετα, εξυφαίνονται κάθε είδους συνομωσίες, πώς να καταπολεμήσουν κάθε περίπτωση που η «συνταγματικότητα» «σηκώνει κεφάλι».

Μάλιστα, μιας κι αναφέρθηκα σε τούτο το σημείωμα στο σημερινό «ΒΗΜΑ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στο μερινό φύλλο της ίδιας εφημερίδας (σελ. Β3), διαβάζω ότι ψάχνουν λέει, να βρούνε στη κυβέρνηση, πώς θα «εξουδετερώσουν» τη βόμβα του ΣτΕ τη σχετική με τις περικοπές των συντάξεων που τις κήρυξε «αντισυνταγματικές». Εύχομαι να μην εννοούν πώς να μην εφαρμόσουν την απόφαση, αλλά, αυτό ας περιμένουμε να το δούμε.

Αυτά επί του παρόντος.

Υστερόγραφο :

Α!, παραλίγο να το ξεχάσω!

Αυτό το «θέμα μελετάται» από το υπουργείο.

Από ποιο «υπουργείο;» είναι η αυθόρμητη ερώτηση που μου έρχεται στο στόμα.

Από το ελληνικό ή το γερμανικό;

Είναι σαφές, ότι η «επίσημη» απάντηση που θα δοθεί, σ’ ένα τέτοιο ερώτημα, είναι προφανής.

Τόσο, όσο προφανής είναι και η δυσπιστία πολλών πολιτών ότι η αλήθεια δεν θα βρίσκεται στην «επίσημη» απάντηση.

Στη δική μου αίσθηση περί ΔΙΚΑΙΟΥ και ΠΑΤΡΙΩΣΜΟΥ, αν ερωτώμην, θα έλεγα τούτο : ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ, τα μέχρι τούδε αναφερόμενα ως ΣΥΝΗΘΗ ΥΠΟΖΥΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ, για τα επόμενα πέντε χρόνια, ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΗΣΤΕΥΘΝΕΝΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, ως ελάχιστος φόρος τιμής της Πατρίδας και της Δημοκρατίας, σε κείνους τους ανθρώπους, που επί 180 χρόνια, από συστάσεως ελληνικού Κράτους στηρίζουν κατά αποκλειστικότητα σχεδόν της λειτουργία του και τα όποια επίπεδα ευημερίας του ελληνικού λαού. Η Ελληνική Δημοκρατία και το ελληνικό Κράτος, έχουν τη βούληση, τη θέληση και τη δυνατότητα, να υποχρεώσουν να συνεισφέρουν στη Κοινή Πατριωτική Υπόθεση, όλους εκείνους που συνεισφέρουν δυσανάλογα λίγα σε σχέση με τις δυνατότητές τους, όταν δεν συνεισφέρουν καθόλου.

Τώρα, γιατί αυτό μου ακούγεται, σε μένα τον ίδιο που το διατυπώνω, ως μια σουρεαλιστική αναφορά, έχει βεβαίως την εξήγησή του σε ό,τι τρεχόντως βιώνουμε ως περιεχόμενο και δράση της Ελληνικής «Δημοκρατίας».