Ο Φρ. Νίτσε το είπε

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης



Ο γνωστός Γερμανός φιλόσοφός Φρίντριχ Νίτσε έγραψε ότι ένας άλλος παράγοντας που γιγαντώνει τη βλακεία είναι η εξουσία. «Η εξουσία αποβλακώνει. Τα άτομα που έχουν εξουσία τείνουν να πιστεύουν ότι, ακριβώς επειδή έχουν εξουσία, είναι οι καλύτεροι, οι πιο ικανοί, οι πιο έξυπνοι, οι πιο σοφοί από όλους τους άλλους. Εξάλλου, περιστοιχίζονται από αυλικούς, οπαδούς και κερδοσκόπους, που ενισχύουν διαρκώς αυτή την ψευδαίσθηση. Με αυτό τον τρόπο όποιος βρίσκεται στην εξουσία καταλήγει να διαπράττει κατά γενική ομολογία τις μεγαλύτερες ανοησίες».
Επίσης έχει γράψει ότι «Η παράνοια σε άτομα είναι σχετικά σπάνια. Όμως σε ομάδες, κόμματα, έθνη και εποχές είναι μάλλον ο κανόνας».
Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό όταν διάβασα ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προσανατολίζεται να επιφέρει « Νέες σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα εκατομμυριούχων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων φέρεται να προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με.......
την επιβολή μόνιμων ελέγχων και περιορισμών στην ανάληψη μετρητών, ταυτόχρονα με υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές τους.
Όπως αναφέρεται, το νέο μέτρο, που εντάσσεται στο πλαίσιο του αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προβλέπει εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 150 ευρώ και όχι 420 - όπως ισχύει σήμερα - για τις παραπάνω κατηγορίες».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «οι συναλλαγές τους με τα υπόλοιπα χρήματα του μισθού ή της σύνταξης τους θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά μέσω πλαστικού χρήματος, δηλαδή χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας».

Βλέπουμε λοιπόν ότι η θεωρεία του Νίτσε επαληθεύεται ολοκληρωτικά στα πρόσωπα που κλήθηκαν περιστασιακά να κυβερνήσουν τη χώρα και να τη βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο και αντ αυτού δημιουργούν νέα αδιέξοδα.
Πέρα του ανήθικου της εφαρμογής αυτής, να στερείς από τον κάθε πολίτη το δικαίωμα να διαθέτει κατά πως επιθυμεί τα χρήματά του, (λες και είμαστε στη Βόρεια Κορέα και μας κυβερνά ο Κιμ Γιονγκ Ουν), εντείνουν το καθεστώς ανασφάλειας και αναξιοπιστίας του κυβερνητικού μηχανισμού, που ανίκανος να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αξιοποιήσει τα δεδηλωμένα παράνομα κεφάλαια που κυκλοφορούν σε διάφορες τράπεζες του εξωτερικού και που αναγράφονται στις διάφορες λίστες, καταφεύγει σε μέτρα κατασταλτικά σε βάρος των μονίμων θυμάτων της εκάστοτε εξουσίας δεξιάς ή αριστερής (ο Θεός να την κάνει), τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Δηλαδή, αν πάρουμε μια απλή όσο και συνήθη περίπτωση χιλιάδων συνταξιούχων που ενισχύουν με τη σύνταξή τους τα άνεργα παιδιά τους, τους περιορίζουν στα 150€ την εβδομάδα, και ας κόψουν το κεφάλι τους.
Και ποιοι αποφασίζουν αυτά τα μέτρα;;,
Βολευτές που τσεπώνουν σαν γνήσιοι χαραμοφάηδες τουλάχιστον 7.000€ το μήνα ο καθένας, χωρίς να έχουν εργαστεί ποτέ καθότι είναι γόνοι ευγενών τζακιών, επαγγελματίες ή «κληρονομικώ δικαίω» «σωτήρες» του ΄Εθνους, ή κρατικοδίαιτοι εργατοπατέρες, συνδικαλισταράδες, που χωρίς να εργάζονται εισέπρατταν μισθούς και επιδόματα παρακινώντας τους εργαζόμενους σε απεργίες για να εδραιώσουν «πολιτικό προφίλ» και να πάρουν την προαγωγή σε εθνοπατέρες. Παράλληλα οι ανεκδιήγητοι αυτοί πολιτικάντηδες, θεμελιώνουν και δικαίωμα συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν πληρώσει ουδεμία εισφορά σε συνταξιοδοτικό ταμείο (αλήθεια από πού χρηματοδοτείται το ταμείο που τους συνταξιοδοτεί;;) ενώ για τους απλούς πολίτες απαιτούν να εργάζονται μέχρι τα εβδομήντα τους χρόνια για να ωφεληθούν του χαρτζιλικιού μιας κουτσουρεμένης σύνταξης και αυτής με δικαίωμα ανάληψης 150€ την εβδομάδα.
Μήπως θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο βήμα, να μας σταματάνε τα όργανα της τάξης στο δρόμο και να μας ψάχνουν τα πορτοφόλια να δουν πόσα μετρητά κουβαλάμε μαζί μας;;;;
Ας ελπίσουμε να τους φωτίσει ο Θεός να μην εφαρμοστούν τα όσα αναγγέλλονται γιατί κατά πως φαίνεται πάλι  θα γεμίζουν οι δρόμοι και οι πλατείες με διαμαρτυρόμενους και οδηγηθεί η «γιαλαντζί αριστερά» σε αυτοκτονία.