Αυτό το πολυνομοσχέδιο ήταν μόνο η αρχή για τον Α.Τσίπρα

Στο επίκεντρο της συζήτησης του επομένου υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα βρεθεί το ασφαλιστικό μετά και την δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής των «σοφών». Ο χρόνος μέχρι τον Νοέμβριο, όπου η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δεν είναι πολύς και οι επιτροπές του υπουργείου Εργασίας ψάχνουν από τώρα τους....
«αλγόριθμους» προκειμένου να μην πειραχτούν, έστω σε μεγάλο βαθμό, οι συντάξεις.

Αν και η κυβέρνηση την εβδομάδα που έρχεται θα κινείται στους ρυθμούς της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, καθώς και το εθιμοτυπικό πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι βαρύ, ωστόσο ετοιμάζονται ήδη οι επόμενες δράσεις της  σε νομοθετικό επίπεδο.

Εκείνες τις ημέρες, άλλωστε (22-23 Οκτωβρίου) θα βρίσκονται στην Ελλάδα και οι επικεφαλής των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η επιτυχής ολοκλήρωσή της αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου την βασική προϋπόθεση για την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων από εκεί και πέρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς,  που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Είναι άλλωστε μια διαδικασία που συνδέεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εντός του 2015. Υπενθυμίζεται πως η ανακεφαλαιοποίηση είναι βασική προϋπόθεση για να αποκλειστεί ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη μαζεύουν τα επόμενα σημειώματα από τα υπουργεία που έχουν να κάνουν με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων. Αυτό πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Εκεί πρέπει να βρεθούν μια σειρά από ισοδύναμα που έχουν να κάνουν και με το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με την φορολόγηση των αγροτών, αλλά και με την αποφυγή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

H υστέρηση εσόδων έχει προκαλέσει εύλογα τον φόβο να ζητηθούν νέα μέτρα από τους δανειστές και έχει ήδη κινητοποιήσει τους αρμόδιους υπουργούς.

Στόχος της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, είναι ένα μεγάλο μέρος να πηγαίνει στην ελληνική οικονομία και όχι στην εξυπηρέτηση του μη βιώσιμου χρέους.

Μέσα σε όλα αυτά  προτεραιότητα αποτελεί και η υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος με το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες να έρχεται τη Δευτέρα στη Βουλή, ενώ έτοιμο είναι και το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας του καπνού και των τσιγάρων.

Πρωτοβουλίες αναμένονται και σε σχέση με το ΕΣΠΑ για απορρόφηση κονδυλίων, αλλά και αναπροσανατολισμό του στην καινοτομία και σε μικρά περιφερειακά έργα.

Παράλληλα με όλα αυτά στο τραπέζι της συζήτησης θα πρέπει να έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2016 – 2019, αλλά και να ολοκληρωθεί στις 21 Νοεμβρίου η κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού.

Τα δυο Eurogroup που θα γίνουν στις αρχές και στα τέλη Νοέμβρη θεωρούνται κομβικά για την πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας, ενώ μια συνολική εικόνα σχετικά και με την συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.