Φιλοζωία



Με αφορμή την ημέρα των ζώων που εορτάζεται σήμερα 4 Οκτωβρίου, καλό θα είναι να θυμηθούμε κάποια δεδομένα:      

Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

 

Η φιλοζωία στη χώρα μας είναι μια παρεξηγημένη έννοια.

Ο καθένας που «δηλώνει» φιλόζωος, αποκτά ένα κατοικίδιο της αρεσκείας του, κυρίως αναφέρομαι σε σκυλιά, για να κάνει το κέφι του ή το κέφι των παιδιών του και πηγαίνοντας το στον κτηνίατρο κατά καιρούς για εμβολιασμό ή ότι άλλο χρειάζεται, ή αγοράζοντάς του διάφορα αξεσουάρ, έχει την βεβαιότητα ότι έχει επιτελέσει το «φιλοζωικό» του καθήκον.
Στη συνέχεια όταν πρέπει να το βγάλει το ζώο μια βόλτα για να κάνει τις ανάγκες του και να «ξαλαφρώσει», βγαίνουν μαζί παρέα, δεμένο ή λυτό, και όταν το ζώο αποφασίσει να «τα κάνει», το καμαρώνει σαν να πήρε το παιδί του άριστα στα μαθηματικά.
Αδιαφορεί για το που θα καθίσει το ζώο να κάνει την ανάγκη του, αν είναι πεζοδρόμιο που βαδίζουν συμπολίτες του, δημοτικό γκαζόν ή παιδική χαρά που παίζουν μικρά παιδιά, ή είσοδος.......
κατοικίας κάποιων συνανθρώπων του που δεν χρωστάνε τίποτα να τρώνε τα σκατά του σκυλιού του, ή να φοβούνται τα παιδιά να βγούνε στο δρόμο επειδή κάποιος ηλίθιος έχει αμολήσει το μεγαλόσωμο σκυλί του λυτό και τρέχει ανεξέλεγκτα.
Πρόσφατο περιστατικό στο φρεσκοκουρεμένο γκαζόν επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη και 25ης Μαρτίου στο Περιστέρι, όπου ένα ξανθό θηλυκό δίποδο άφησε το σκύλο που συνόδευε (τώρα ποιο ζώο συνόδευε ποιο είναι ένα ερώτημα), να ανακουφιστεί. Όταν δε της έγινε παρατήρηση επειδή άφησε το σκύλο της να λερώσει το γκαζόν, απάντησε αφοπλιστικά και ηλίθια «δεν είναι δικό μου».
Εδώ έρχεται η ευθύνη της πολιτείας και των αρχών που θα πρέπει επί τέλους να καταλάβουν ότι οι νόμοι του κράτους δεν θεσπίζονται μόνο για να συζητιούνται στη Βουλή και να φιγουράρουν τυπωμένοι στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά θα πρέπει και να εφαρμόζονται.
Για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων έχουν εκδοθεί κατά καιρούς οι νόμοι 3170/2003, 4039/2012 και 4235/2014 όπου αναλυτικά αναγράφονται οι υποχρεώσεις των συνοδών των ζώων κατά τον περίπατο τους εκτός του σπιτιού που φιλοξενούνται.
Οι παραπάνω Νόμοι υποχρεώνουν τον ιδιοκτήτη να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα  καθώς επίσης και επιβάλλει στον ιδιοκτήτη να κρατά το ζώο δεμένο και σε μικρή απόσταση από αυτόν.
Η παρέκκλιση των παραπάνω επισύρει ποινή προστίμου.
Κάποτε επί τέλους θα πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος στους συνοδούς των ζώων αν φέρουν μαζί τους τα απαιτούμενα για την περισυλλογή των περιττωμάτων των «βλασταριών» τους και όπως στις τροχαίες παραβάσεις να κόβεται επί τόπου το πρόστιμο. Αφού το φιλότιμο είναι είδος εν ανεπαρκεία τουλάχιστον να επιβάλλεται με νόμο.
Ας φροντίσουν οι κάθε λογής φιλοζωικές οργανώσεις να ενημερώνουν τα μέλη τους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υποχρεωθούν οι καναλάρχες ανάμεσα στις τόσες βλακώδεις και γελοίες πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές εκπομπές να πετούν και καμιά «σφήνα» για να ενημερώνουν τους πολίτες για τις παραπάνω υποχρεώσεις τους.
Ακόμα, να αναλάβουν οι εποχούμενες και μη περιπολίες των αστυνομικών καθώς και η Δημοτική αστυνομία (όπου υπάρχει ακόμα, αν υπάρχει) να εφαρμόσουν τον Νόμο, προκειμένου να μη αναλάβουν οι πολίτες να λύνουν διαπληκτιζόμενοι μεταξύ τους τις όποιες διαφορές, οπότε σίγουρα θα είναι χειρότερα..
Ως γνωστό στη χώρα μας οι διατάξεις των Νόμων και η υπακοή σ αυτούς, γίνονται κτήμα καθενός μόνο όταν έχουν αντίκτυπο στο πορτοφόλι του.
Μόνο τότε γινόμαστε όλοι υπάκουοι υπήκοοι.