Η μέρα που «πέθανε» το ΧΑ

Τις πρώτες θλιβερές συνέπειες των πειραματισμών με την ελληνική οικονομία βλέπουμε σήμερα όλοι στον πίνακα τιμών του Χρηματιστήριου Αθηνών.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά θεωρείται μέχρι στιγμής «κλινικά νεκρή» καθώς η αξία των συναλλαγών παραπέμπει σε εποχές δεκαετίας 70....
Μέσα σε 1 ώρα έχουν χαθεί 10 δισ. € από την αξία των μετοχών των ελληνικών εταιρειών…

Με πτώση ΣΟΚ της τάξης του 22% για τον Γενικό Δείκτη άνοιξε μετά από πέντε εβδομάδες απραξίας το Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τα πρώτα λεπτά λειτουργίας οι τράπεζες και τα bluechips βρίσκονται στο limitdown, εικόνα που είχε σχηματιστεί ήδη από τα futures.

Στα πρώτα 25 λεπτά της συνεδρίασης εν μέσω παγωμένης αγοράς είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές ύψους μόλις 4 εκατ. ευρώ, ενώ 2 ώρες μετά , ο τζίρος ήταν μόλις 20 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πτώση γύρω στο 22% συνεχίστηκε σχεδόν έως τις 11:30 (στις 11:11 διαμορφώθηκε στις 624,13 με πτώση 21,74%), ενώ στις 11:27 η πτώση «περιορίστηκε» στο -20,27% και ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στις 635 μονάδες. Για πρώτη φορά η πτώση μειώθηκε κάτω από το 20% στις 11:39, όταν ο ΓΔ ήταν στις 639 μονάδες, με πτώση -19,83%.

Με βουτιά 29,86% η Εurobank στα 0,1010 ευρώ και εκτελεσμένα 843 χιλ. Τεμάχια ενω περιμένουν να πουληθούν 194 εκατ. τεμάχια. Με πτώση -30% η Εθνική στα 0,84 ευρώ και 654 τεμάχια εκτελεσμένα. Με πτώση 29,81% η Alpha Bank στα 0,226 ευρώ και 368 χιλιάδες τεμάχια. Με πτώση 30% η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,28 ευρώ. Με πτώση 20% ο ΟΤΕ στα 6,56 ευρώ. Με πτωση 19,46% ο ΟΠΑΠ στα 6,29 ευρώ. Με πτώση 25% τα ΕΛ.ΠΕ στα 3,47 ευρώ.

Με συνθήκες διάκρισης μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών, όπως συμβαίνει ήδη με τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Σύμφωνα με τα όσα λένε χρηματιστές, αυτή ήταν η γνώμη όλων αυτών που μας κρατούν στην ζωή (ΕΚΤ). Να δοθεί μια εβδομάδα καιρός προκειμένου να τεσταριστούν οι συνθήκες και κυρίως, να μην εξέλθουν χρήματα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, μετά την πρώτη εβδομάδα να αλλάξουν οι όροι.

Τι ισχύει από σήμερα για τους Έλληνες επενδυτές;

Με βάση τα όσα ενέκρινε η ΕΚΤ και την υπουργική απόφαση, οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να κάνουν συναλλαγές με τους εξής τρόπους :

1) από πώληση υφιστάμενων μετοχών ή άλλων προϊόντων 2) από καταβολή νέου χρήματος 3) από έμβασμα εξωτερικού 4) από επιστροφή ασφαλειών ( margin ) 5) χρήματα από παράγωγα 6) από πιστωτικά υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές (τα οποία υπολογίζονται σε λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ). Οι Έλληνες επενδυτές δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ωστόσο αυτό αποφασίστηκε για την ευστάθεια του συστήματος. Με νεότερη απόφαση της ΕΚΤ πιθανότατα να αλλάξει.

Από την άλλη πλευρά οι ξένοι επενδυτές μπορούν να πραγματοποιήσουν ελεύθερα συναλλαγές (αγορές και πωλήσεις) εφόσον βρεθεί αντισυμβαλλόμενος. Αυτό είναι και το κλειδί για τις πρώτες ημέρες. Το μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής θα προκαλέσει εύλογα πωλήσεις καθώς 47,9 δισ. ευρώ ήταν δεσμευμένα δίχως ελευθερία κινήσεως. Υπό το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων, όμως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες στην οικονομία, έτσι και εταιρείες με ρευστότητα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γι αυτό δεν θα προκληθούν μόνο πωλήσεις, αλλά και αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, με εξαίρεση τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που κυνηγούν καταστάσεις όπως του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο καλύτερος τρόπος αγοράς είναι μετά την φασαρία, όταν θα έχει επέλθει μια ομαλοποίηση στο χρηματιστήριο. Σ αυτο προσανατολίζονται όλοι όσοι θέλουν να κινηθούν αφού καθίσει η "σκόνη" που θα σηκωθεί.

Συμβάσεις περιθωρίου margin – παράγωγα – Aμοιβαία κεφάλαια – Πιέσεις από ανοικτές θέσεις;

Πριν από την διακοπή του χρηματιστηρίου και εξαιτίας της μεταβλητότητας πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες σταμάτησαν τις συμβάσεις με περιθώριο ή αύξησαν τα χρήματα για τα παράγωγα. Εκ των υστέρων, όπως αποδείχθηκε η ενέργεια αυτή ήταν σωστή. Σήμερα, πιθανότατα, με μια μεγάλη πτώση των μετοχών πολλοί επενδυτές ενδέχεται να βρεθούν ανοικτοί στις θέσεις τους και να χρειασθεί να καταβάλλουν χρήματα. Διαφορετικά θα προκύψουν αναγκαστικές πωλήσεις μετοχών ( margin calls), ειδικά όταν οι επενδυτές δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τις ανοικτές θέσεις. Εκτός από τον εγκλωβισμό των κεφαλαίων επί 5 εβδομάδες και τις συνέπειες που θα προκληθούν ένα επιπρόσθετο βάρος θα είναι οι αναγκαστικές πωλήσεις. Σε αρκετές χρηματιστηριακές οι λογαριασμοί έχουν τακτοποιηθεί. Την ίδια στιγμή οι μεριδιούχοι Αμοιβαίων Κεφαλαίων δεν θα μπορούν ακόμη να πωλήσουν μερίδια σύμφωνα με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αυτή, όμως, μπορεί να αρθεί και να δημιουργηθεί νέα εστία μεταβλητότητας.

Αλλαγή ορίων

Εν όψει των ειδικών συνθηκών και της μεταβλητότητας κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξουν οι όροι διακοπής των μετοχών. Οι αλλαγές αφορούν το στατικό όριο ΑΜΕΜ ( Αυτόματος μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας - διακύμανση της τιμής από την τελευταία πράξη που έχει εκτελεστεί) το οποίο από 10% που ήταν υποχωρεί στο 7%. Όταν δηλαδή η τιμή μιας μετοχής στην δημοπρασία ξεπεράσει το 7% τότε μπορεί να "παγώσει"

Αντίστοιχα, στο δυναμικό ΑΜΕΜ (διακύμανση της τιμής πριν εκτελεστεί η πράξη) αναπροσαρμόζεται από 3% στο 1,5%.

Αν δεν έχει εκτελεστεί πράξη στην αρχή της συνεδρίασης ως τιμή τελευταία ορίζεται η τιμή κλεισίματος της προηγούμενης.

Επίσης η διάρκεια συγκέντρωσης εντολών από 5 λεπτά θα αυξηθεί στα 10 λεπτά δηλαδή 10 λεπτά θα βγαίνει off μια μετοχή.

Επίσης η διάρκεια επέκτασης της περιόδου συγκέντρωσης εντολών της μεθόδου 2 από 30% που ήταν (που αντιστοιχούσε σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 3%) γίνεται 20% (που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 1,4%)

sofokleous10.gr