Χρωστάτε στην εφορία; Πληρώστε με… ακίνητα!

0
Σας ήρθε το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, το οποίο είναι βαρύ και ασήκωτο; Χρωστάτε ήδη μερικές χιλιάδες ευρώ από τους φόρους ακινήτων των περασμένων ετών και ο νέος λογαριασμός για τα ακίνητά σας είναι η χαριστική βολή στα οικονομικά σας;

Σήμερα οι δυνατότητες που έχετε είναι να προχωράτε... στις κατά καιρούς ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής των οφειλών σας, μια λύση...
, όμως, που δεν έχει αποδειχθεί και τόσο αποτελεσματική, αφού, όταν ρυθμιζόταν κάποιο ποσό, έπειτα από λίγους μήνες έφτανε ένα νέο βαρύ εκκαθαριστικό το οποίο δεν μπορούσατε να πληρώσετε, χάνατε τη ρύθμιση και άντε πάλι από την αρχή.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- διατεθειμένος να κάνει το βήμα και να δώσει τη δυνατότητα σε φορολογουμένους που δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να πληρώσουν φόρους να προχωρήσουν στην εκχώρηση ακινήτων τους στο Δημόσιο και να σβήσουν αντίστοιχες φορολογικές οφειλές!

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προβλέπει τα εξής:

1) Χρήση της δυνατότητας εκχώρησης ακινήτων, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα έχουν οι φορολογούμενοι για την απόσβεση φορολογικών οφειλών οι οποίες προέρχονται από φορολογία κατοχής ακινήτων. Θα αφορούν, δηλαδή, μόνο το ΕΕΤΗΔΕ ή ΕΕΤΑ (το γνωστό "χαράτσι") και τον ΕΝΦΙΑ. Αυτός ο περιορισμός μελετάται να τεθεί καθώς οι παραπάνω φόροι αφορούν κατά κύριο λόγο την κατοχή ακινήτων και όχι την αποκόμιση εισοδήματος από αυτά.

2) Η δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων πρόκειται να δοθεί σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και κινδυνεύουν με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους. Οι φορολογούμενοι που θα θέλουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας εκχώρησης θα πρέπει να προσκομίσουν όποια δικαιολογητικά τους ζητηθούν από την Εφορία προκειμένου να αποδείξουν ότι αδυνατούν πραγματικά να εξοφλήσουν τους φόρους τους.

3) Μεγάλο πρόβλημα είναι ο καθορισμός της αξίας στην οποία ο φορολογούμενος θα μπορεί να εκχωρήσει το ακίνητό του στο Δημόσιο, καθώς από αυτήν θα εξαρτάται και το ποσό του φόρου που θα αποσβένει. Ο δίκαιος τρόπος υπολογισμού είναι να εκχωρείται το ακίνητο στην αντικειμενική του αξία, καθώς με βάση αυτήν την αξία υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)