Παναθηναϊκός σε ελεύθερη ευρωπαϊκή πτώση

0
Παναθηναϊκός σε ελεύθερη ευρωπαϊκή πτώσηΔεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που ο Παναθηναϊκός θεωρείτο ο καλύτερος πρέσβης της Ελλάδας στην Ευρώπη. Εσχάτως, ωστόσο, πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση στην κατάταξη της UEFA και η καθοδική τάση θα συνεχιστεί ΚΑΙ φέτος.

Οι σταθερά καλές (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) πορείες του στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια, είχαν φέρει το «τριφύλλι» ακόμη και στη 18η θέση της κατάταξης των ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου....
Ήταν τη σεζόν 2004/05, όταν οι «πράσινοι» είχαν τερματίσει τρίτοι στον όμιλο του Champions League με Άρσεναλ, Αϊντχόφεν και Ρόζενμποργκ και συνεχίζοντας στο UEFA αποκλείστηκαν από τη Σεβίλλη στους «32». Η συγκομιδή αυτή, σε συνδυασμό με εκείνη των τεσσάρων προηγούμενων ετών που ήταν επίσης πολύ πλούσια, είχαν φέρει τον Παναθηναϊκό τόσο ψηλά.

Ακολούθησαν άλλες από καλές ως πολύ καλές σεζόν στην Ευρώπη, με κορυφαίες το 2008/09 όταν δίνοντας δύο προκριματικά οι «πράσινοι» μπήκαν στους ομίλους του Champions League κι έφτασαν μέχρι τους «16», όταν τους απέκλεισε η Βιγιαρεάλ και την επόμενη περίοδο όταν μετά την ιστορική πρόκριση επί της Ρόμα στους «32» του Europa League με δύο νίκες, ήρθε ο αποκλεισμός από τη Σταντάρ Λιέγης στους «16».

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα άρχισε η ελεύθερη πτώση… Κακή πορεία στους ομίλους του Champions League το 2010/11 (με Μπαρτσελόνα, Ρούμπιν και Κοπεγχάγη), δύο αποκλεισμοί μέσα στο καλοκαίρι το 2011/12 (από Οντένσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ) όπως και φέτος, μια φτωχή παρουσία στο Europa League (κόντρα σε Τότεναμ, Λάτσιο και Μάριμπορ) μετά τον αποκλεισμό στον τελευταίο προκριματικό του Champions League από τη Μάλαγα το 2012/13, μια απαγόρευση συμμετοχής στην Ευρώπη λόγω μη αδειοδότησης από την UEFA το 2013/14, η περσινή κακή σεζόν στο Europa League που περισώθηκε μόνο από τις νίκες επί της Μίντιλαντ στα play offs και φέτος ο εφιάλτης της Κλαμπ Μπριζ και το κάζο από την Καμπάλα.

Στην πορεία αυτών των πέντε ετών κι ενώ διανύουμε τον έκτο χρόνο, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε από την 32η θέση στην κατάταξη της UEFA, στην 40η, μετά στην 54η, κατόπιν στην 76η, πέρσι στην 100η και φέτος ήδη στην 114η μαζί με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά μάλλον δεδομένη την περαιτέρω υποχώρηση αφού είμαστε ακόμη στο καλοκαίρι και υπάρχουν πολλές ομάδες από πίσω του που συνεχίζουν στην Ευρώπη. Με αυτά τα δεδομένα και υπολογίζοντας πως στην ειδική βαθμολογία κάθε ομάδα (αλλά και χώρας) στην Ευρώπη προσμετρούνται τα αποτελέσματα της πενταετίας που προηγήθηκε, ο Παναθηναϊκός εκκινεί αυτή τη στιγμή την επόμενη σεζόν ως 111ος στην κατάταξη της UEFA, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι 23ος στην κατάταξη της UEFA, ο ΠΑΟΚ 56ος και ο Αστέρας 113ος (μαζί με τον Παναθηναϊκό), έχοντας μπροστά τους όλοι τουλάχιστον άλλα έξι ματς για να αναρριχηθούν. 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)